Acteur Bill Cosby (83) komt vrij, veroordeling voor seksueel misbruik geschrapt vanwege technische fout

Bill Cosby is vrijgelaten uit de gevangenis, nadat zijn veroordeling voor aanranding uit 2018 door het Hooggerechtshof van Pennsylvania nietig was verklaard. Niet omdat zijn onschuld toch bewezen is, maar vanwege een technische fout in zijn veroordeling.

Bill Cosby bij aankomst bij de rechtbank in Norristown, Pennsylvania in 2018. Beeld AFP
Bill Cosby bij aankomst bij de rechtbank in Norristown, Pennsylvania in 2018.Beeld AFP

Kort na zijn vrijlating vertoonde de fragiel uitziende Cosby zich voor zijn huis in Pennsylvania. Hij zei zelf niets; zijn woordvoerder en advocaat bedankten de fans en supporters van de The Cosby Show-ster namens hem. Zo nu en dan lachte Cosby, wanneer aanwezige fans hem toejuichten, en maakte een peaceteken voor hij zijn huis inging. ‘Ik heb mijn standpunt en verhaal nooit veranderd. Ik heb altijd volgehouden dat ik onschuldig ben,’ twitterde hij later.

Het is een dramatische ommekeer voor een van de eerste spraakmakende strafprocessen van het #Metootijdperk. De 83-jarige Amerikaanse komiek werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van tussen de drie en de tien jaar voor het drogeren en misbruiken van Andrea Constand in 2004. Constand was een van meer dan zestig vrouwen die Cosby van seksueel misbruik hadden beschuldigd. Alleen Constands beschuldiging werd behandeld, omdat de rest van de zaken destijds meer dan 12 jaar oud waren en dus verjaard.

Schikking

Dat het hooggerechtshof de veroordeling heeft geschrapt heeft te maken met een afspraak uit een civiele zaak tussen Cosby en Constand in 2006. De acteur had destijds toegegeven zijn vrouwelijke slachtoffers te drogeren en had geschikt voor een bedrag 3,38 miljoen dollar, op voorwaarde dat die verklaring nooit gebruikt zou worden in een strafrechtelijke zaak. Die verklaring vormde echter het sluitstuk van de aanklacht van justitie om hem in 2015 – enkele dagen voordat ook Constands zaak zou verjaren – te vervolgen.

De aanklagers hebben daarmee Cosby’s rechten geschonden, oordeelde het hooggerechtshof met vier tegen drie. Het hof zag daarom maar één oplossing: de onmiddellijke vrijlating van Cosby. Bovendien moet volgens het hooggerechtshof ‘elke toekomstige vervolging van deze specifieke aanklachten worden uitgesloten’.

Cosby’s slachtoffers en activisten hebben vol ontsteltenis gereageerd op de beslissing. In een statement dat ze deelde op social media, schrijft Constand dat ze bang is dat de uitspraak ertoe zal leiden dat minder slachtoffers van seksueel geweld juridische stappen zullen nemen, of dat zij zich gedwongen zullen voelen te kiezen tussen een civiele zaak en een strafrechtelijke procedure.

‘Bill Cosby is niet onschuldig. Hij is niet vrijgesproken,’ schrijft Marc Lamont Hill, hoogleraar mediastudies en stedelijk onderwijs aan Temple University, op Twitter. ‘Zijn vrijlating betekent dat Cosby, een seksueel roofdier, werd opgesloten in een strafrechtelijk rechtssysteem dat net zo weinig respect heeft voor zijn eigen regels en procedures als Cosby voor zijn slachtoffers.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden