‘Achtergebleven Afghaanse tolken voor talibanrechter gedaagd, familie bedreigd’

Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt en na de machtsovername door de Taliban Afghanistan niet hebben kunnen verlaten, hebben de opdracht gekregen voor de Talibanrechter te verschijnen. Dat meldt de NOS.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

De NOS baseert zich op foto’s van brieven die verschillende tolken hebben ontvangen. Ook andere tolken zeggen tegen de NOS dat ze ondergedoken zitten in Afghanistan omdat de Taliban naar hen op zoek zijn. De Taliban dreigen familieleden te vervolgen als de oud-tolken niet komen opdagen.

Begin september werd de meest uitgebreide brief verstuurd aan familieleden van een tolk die werkzaam was voor de Europese politiemissie in het land. Ze beschuldigen hem ervan ‘oneerbaar, verboden geld’ te hebben aangenomen.

De familie van de tolk staat volgens de brief een zware straf te wachten als de man niet bij de rechtbank verschijnt, omdat zij hen dan verantwoordelijk houdt voor zijn daden.

Valse belofte

Kort nadat de Taliban de macht in de hoofdstad Kabul in handen hadden gekregen, zeiden ze dat personen die met internationale troepen hadden samengewerkt amnestie zouden krijgen. Deze belofte lijkt nu niet nagekomen te worden. Volgens tolken die met de NOS hebben gesproken, wordt de situatie waarin ze verkeren steeds schrijnender.

Een van de tolken zegt tegen de omroep dat hij op de Nederlandse evacuatielijst staat, maar dat vluchten nog niet is gelukt. Hij spreekt de hoop uit dat dit alsnog snel gaat lukken. “Die hoop helpt ons deze verschrikking te doorstaan,” aldus de man.

Vorige maand schreef het kabinet aan de Tweede Kamer dat ‘waarschijnlijk’ 22 tolken en hun gezinnen in Afghanistan zijn achtergebleven nadat de evacuatievluchten eind augustus werden gestaakt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden