Conflict

Aantal doden door Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook loopt op naar 24, waaronder tweede kopstuk Islamitische Jihad

Door een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook is opnieuw een Palestijnse leider van de Islamitische Jihad om het leven gekomen. Het gaat om Khaled Mansour, heeft de beweging zondag bevestigd, nadat het Israëlische leger zaterdagavond in een verklaring zei dat ‘kopstukken van Islamitische Jihad geneutraliseerd zijn’. Mansour had de leiding in het zuidelijke gedeelte van de Gazastrook. Vrijdag werd de hoge commandant Taysir al-Jabari al gedood.

Het Parool
Palestijnen brengen een gewond meisje naar het ziekenhuis na een luchtaanval. Beeld AFP
Palestijnen brengen een gewond meisje naar het ziekenhuis na een luchtaanval.Beeld AFP

Het totale aantal doden in de Gazastrook als gevolg van Israëlische luchtaanvallen is opgelopen tot zeker 24, meldde het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zaterdag. Ook zouden sinds vrijdag meer dan tweehonderd mensen gewond zijn geraakt. Onder de doden zijn volgens het Palestijnse ministerie zeker zes kinderen.

Meerdere kinderen zijn volgens Hamas, de militante groep die Gaza regeert, om het leven gekomen door een Israëlische aanval nabij het vluchtelingenkamp Jabalya. Israël zegt juist “onweerlegbaar” bewijs te hebben dat de kinderen zijn gedood door een mislukte raketlancering van Islamitische Jihad, die grote aanwezigheid heeft in Gaza. Palestijnse militanten zouden de afgelopen dagen ook meer dan vierhonderd raketten op Israël hebben afgevuurd. Israëlische hulpdiensten melden dat bij deze aanvallen voor zover bekend geen slachtoffers zijn gevallen.

Israël hervatte de luchtaanvallen op de Gazastrook zaterdag na een eerdere reeks aanvallen een dag eerder. Daarbij werden volgens het Israëlische leger vijftien mensen gedood, onder wie Al-Jabari.

De onrust in Gaza begon maandag na de aanhouding van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad. Het tweetal werd opgepakt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De organisatie dreigde vervolgens met aanvallen, waarop het Israëlische leger enkele dagen lang gebieden aan de rand van de kuststrook afzette en het alarmniveau verhoogde.

De VN-Veiligheidsraad komt maandag achter gesloten deuren bijeen om de luchtaanvallen op de Gazastrook te bespreken. De Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en China hadden hiertoe een verzoek ingediend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden