Update

Aanslag in Wenen, 20-jarige ‘radicaal-islamitische’ dader

In de binnenstad van Wenen vonden maandagavond meerdere schietpartijen plaats. Meerdere mensen raakten gewond en vier slachtoffers zijn overleden. Eén dader is doodgeschoten: hij had een radicaal-islamitisch motief.

Anna Herter en Tahrim Ramdjan
De Weense politie is door de hele stad aanwezig. Beeld AFP
De Weense politie is door de hele stad aanwezig.Beeld AFP

Minister Karl Nehammer (Binnenlandse Zaken) stelde dat de daders als doel hadden om de democratie in Oostenrijk te verzwakken. “Maar dat laten wij ons in geen geval en op geen wijze gebeuren,” zei de minister dinsdagochtend om 06.00 uur tijdens een persconferentie tegen de Oostenrijkse omroep ORF.

De aanslag kostte vier mensen – twee mannen, twee vrouwen – het leven. Veertien mensen moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht, zeven van hen verkeren in levensgevaar.

Islamitische Staat

Een vijfde persoon, één van de daders, is doodgeschoten: hij had een radicaal-islamitisch motief. Het gaat om een 20-jarige man die zowel de Oostenrijkse als Noord-Macedonische nationaliteit bezat. Hij had banden met Islamitische Staat, liet minister Nehammer weten, en was al in april 2019 veroordeeld voor deelnemen aan een terroristische organisatie. Hij is in december vervroegd vrijgelaten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie waren de plekken waar is geschoten allemaal in de buurt van de Seitenstettengasse, waar de synagoge staat. In Wenen was het vanwege het mooie weer en een naderende avondklok extra druk op straat. Veel mensen genoten nog van een terrasje of gingen nog een laatste keer uit eten. Vanaf dinsdag gaat een avondklok in om 20.00 uur in verband met de opleving van het coronavirus.

Drie dagen van nationale rouw

Volgens minister Nehammer kan niet uitgesloten worden dat er meerdere daders actief zijn geweest tijdens de aanslag. Twee personen zijn al gearresteerd in St. Pölten, op 85 kilometer van Wenen.

De scholen in Wenen zijn dinsdag gesloten. Ouders die hun kinderen niet thuis kunnen houden, mogen alsnog hun kinderen naar school of het kinderdagverblijf brengen. Inwoners van Wenen wordt opgeroepen om het centrum van de hoofdstad te mijden en binnen te blijven.

Oostenrijk heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, van dinsdag tot en met donderdag. Ook wordt dinsdag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden. Vlaggen van overheidsgebouwen hangen halfstok. In Oostenrijk is het relatief rustig geweest, ook tijdens de aanslagengolf eerder in Europa in 2015 en 2016.

Dreigingsniveau Nederland gelijk

Premier Mark Rutte heeft maandagavond zijn medeleven getoond met de slachtoffers. Hij sprak van ‘een verschrikkelijke aanslag’. ‘Namens Nederland heb ik Sebastian Kurz zojuist onze onvoorwaardelijke steun betuigd met de slachtoffers, hun families en de Oostenrijkse regering bij het verwerken van deze afschuwelijke daad,’ aldus de premier op Twitter.

Het dreigingsniveau in Nederland wordt vooralsnog niet opgeschaald van niveau 3 (‘voorstelbaar’), liet Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg weten.

De Franse president Emmanuel Macron liet in het Duits en Frans op Twitter weten mee te leven. ‘Wij delen de shock en pijn van de Oostenrijkers na de aanval in Wenen. Immers is Frankrijk een bevriend land dat ook aangevallen werd. Dit is ons Europa. Onze vijanden moeten weten met wie ze te maken hebben. We gaan niet toegeven.’

Met zijn tweet verwijst Macron naar de reeks terreuraanslagen in Frankrijk van de afgelopen weken: onder meer de brute moord op geschiedenisleraar Samuel Paty en de steekpartijen in Nice.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden