Nieuws

Aanklagers tegen Senaat: ‘Veroordeel Trump’

De Democratische aanklagers in het impeachment-proces in de Senaat van de Amerikaanse oud-president Donald Trump hebben hun betoog afgerond en er bij de honderd senatoren op aangedrongen om Trump te veroordelen. Trump is aangeklaagd wegens het aanzetten tot de aanval op het Capitool door zijn aanhangers in januari.

Het Parool
Donald Trump tijdens zijn speech op 6 januari bij het Witte Huis. De voormalig president van de VS wordt aangeklaagd omdat hij zijn aanhangers zou hebben aangezet het Capitool te bestormen. Beeld AFP
Donald Trump tijdens zijn speech op 6 januari bij het Witte Huis. De voormalig president van de VS wordt aangeklaagd omdat hij zijn aanhangers zou hebben aangezet het Capitool te bestormen.Beeld AFP

“We vragen u nederig om president Trump te veroordelen voor de misdaad waar hij duidelijk schuldig aan is”, zei Joe Neguse, een van de aanklagers. “Want als u dat niet doet, als we doen alsof dit niet gebeurd is - of erger, als we dit onbeantwoord laten - wie zegt dan dat het niet nog eens gebeurt?” Vrijdagavond laat (Nederlandse tijd) zetten de advocaten van oud-president Trump de verdediging in.

De aanklagers hebben de afgelopen twee dagen in presentaties kunnen betogen waarom zij Trump schuldig achten. Daarbij werd Trumps toespraak voorafgaand aan de bestorming van het Capitool aangehaald en werden videobeelden vanuit het parlementsgebouw getoond.

Hoofdaanklager Jamie Raskin riep de senatoren op hun “gezond verstand” te gebruiken en Trump te veroordelen. Daarbij benadrukte hij dat de senatoren een eed hebben afgelegd om “onpartijdig recht te spreken”.

Of de vijftig Republikeinse senatoren gehoor geven aan de oproep van de aanklagers is zeer de vraag. Als alle Democraten voor stemmen, zijn er nog 17 stemmen uit Trumps eigen partij nodig om de benodigde 67 stemmen voor een veroordeling te halen. Vanwege zijn populariteit onder rechtse kiezers geldt Trump nog altijd als een factor van betekenis binnen de Republikeinse partij.

Inzet van de Democraten is om te verhinderen dat Trump zich in de toekomst nog eens verkiesbaar kan stellen. Daar moet na een eventuele veroordeling ook nog een senaatsmeerderheid voor stemmen.

Advocaat Trump: ‘Verweer wordt beknopt’

Het betoog van de verdediging van Trump zal vrijdag zeer beknopt worden, heeft een van Trumps advocaten donderdag aangekondigd. Volgens David Schoen zal de verdediging slechts vier uur nodig hebben, veel minder dan de zestien uren die de verdediging mag gebruiken.

Tijdens het requisitoir toonden de Democratische aanklagers videobeelden uit het Capitool van tijdens de bestorming. Daarop is te zien hoe senatoren, leden van het Huis van Afgevaardigden en toenmalig vicepresident Mike Pence ternauwernood in veiligheid konden worden gebracht terwijl Trump-aanhangers de gangen en kantoren uitkamden op zoek naar parlementariërs en Pence, die de sessie van het parlement voorzat.

Advocaat Schoen beschuldigt de Democraten ervan dat die de videobeelden hebben getoond voor de “entertainmentwaarde”. Hij stelt dat de procedure tegen oud-president Trump een politieke afrekening is.

Nadat de Democraten hun aanklachten donderdag hadden afgerond, heeft de verdediging besloten om zijn betoog te vereenvoudigen, aldus een ingewijde. “Ik denk dat het nu stukken sneller gaat”, aldus Schoen. “Ik denk dat het zaterdag voorbij kan zijn.”

Een van Trumps advocaten David Schoen tijdens een pauze van het impeachment-proces in de Amerikaanse Senaat op donderdag. Beeld AFP
Een van Trumps advocaten David Schoen tijdens een pauze van het impeachment-proces in de Amerikaanse Senaat op donderdag.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden