Aanklacht tegen Trump officieel aan Senaat overhandigd, impeachment kan van start

Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een document met de aanklacht tegen oud-president Donald Trump persoonlijk aan de Senaat overhandigd. Daarmee gaat het tweede impeachment-proces tegen Trump formeel van start.

De aanklacht tegen de voormalige president Donald Trump wordt officieel bij de Senaat afgeleverd. Beeld Reuters
De aanklacht tegen de voormalige president Donald Trump wordt officieel bij de Senaat afgeleverd.Beeld Reuters

Het proces tegen Trump vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari, begint pas in de week van 8 februari zodat diens verdediging zich voldoende kan voorbereiden.

Trump wordt er door een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van beschuldigd zijn aanhangers te hebben aangezet tot een opstand. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. De Democraten, die de helft van de 100 senaatszetels in handen hebben, willen ervoor zorgen dat Trump nooit meer verkiesbaar is voor het presidentschap, wat mede de inzet is van het impeachment-proces.

Maandag werd bekend dat niet opperrechter John Roberts, die de leiding had over het eerste impeachment-proces tegen Trump, maar de Democratische senator Patrick Leahy het proces zal voorzitten. Leahy is als oudste senator van de grootste partij de waarnemend voorzitter van de senaat. Die zit van oudsher impeachment-processen tegen oud-presidenten voor.

President Joe Biden, die liever aandacht besteedt aan de aanpak van de corona-epidemie en het economisch herstel in de VS, liet vorige week al weten dat hij zich niet met het impeachment-proces zal bemoeien. Zijn woordvoerster Jen Psaki zei dat de president “het aan de Democraten en de Republikeinen in de Senaat zal laten om te beslissen hoe ze de vorige president ter verantwoording roepen”. Volgens CNN zou Biden bovendien niet in een veroordeling van Trump geloven.

Twee derde-meerderheid

Behalve de 50 Democraten, moeten 17 Republikeinen in de Senaat Trump schuldig bevinden om de benodigde twee derde-meerderheid te halen voor een veroordeling. De vraag is of zoveel partijgenoten zich tegen Trump zullen keren.

Een jaar geleden werd er ook een impeachment-procedure tegen Trump gestart nadat hij Oekraïne onder druk zou hebben gezet zich te mengen in het Amerikaanse verkiezingsproces. Trump werd toen vrijgesproken in de Senaat, waar de Republikeinen toen nog de meerderheid hadden. Mitt Romney, de oud-presidentskandidaat en Senator namens de staat Utah, was toen de enige Republikein die voor stemde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden