Nieuws

Aanhoudende droge hitte leidt tot hevige branden in Europa

Brandweerlieden in heel Europa worstelen om hevige branden onder controle te krijgen. Vooral in Griekenland, Spanje en Slovenië leidt aanhoudende droge hitte tot forse branden, veelal met evacuaties van nabijgelegen gebieden tot gevolg. Ook toeristische gebieden lijden onder de branden.

Het Parool
Bosbranden komen steeds vaker voor in Europa. Beeld AP
Bosbranden komen steeds vaker voor in Europa.Beeld AP

Een brand die deze week op het Spaanse eiland Tenerife uitbrak en nog steeds woedt, heeft al meer dan 2150 hectare verwoest. Hulpdiensten op het bij toeristen populaire Canarische eiland hebben 585 inwoners van La Guancha en elders het noorden van het eiland in veiligheid gebracht. Wandelaars zijn gewaarschuwd om het nabijgelegen natuurgebied Teide te vermijden, aangezien de vlammen het gebied naderen. De verwachting is dat een hogere luchtvochtigheid en zwakkere wind spoedig verlichting zullen brengen.

Naast Tenerife, moeten Spaanse brandweerlieden nog aan de bak in Yunquera de Henares, ten noordoosten van Madrid, en Olmeda del Rey, ten zuidoosten van de hoofdstad. Al met al hebben branden in de eerste zeven maanden van het jaar ongeveer 200.000 hectare, of 2000 vierkante kilometer, in Spanje verwoest. De meeste bosbranden in Spanje zijn echter grotendeels onder controle.

Mix van hittegolven en droogte

Tegelijkertijd zijn grote branden in het nationale park Dadia in het noordoosten van Griekenland en op het Egeïsche eiland Lesbos uit de hand gelopen, omdat een schadelijke mix van hittegolven en droogte het moeilijk maakte de vlammen te doven. Het dorp Dadia werd geëvacueerd en militairen en arbeiders kwamen in de benen om zogeheten brandgangen te snijden in het eiken- en dennenbos. Zo’n 320 brandweerlieden zijn er ingezet om de brand te bestrijden. Aan de zuidkant van het eiland Lesbos, waar al twee dorpen zijn geëvacueerd, zijn verschillende huizen en auto’s zijn in brand geraakt. Het eiland kampt met harde wind, die de vlammen verder aanwakkert.

Volgens de Griekse autoriteiten zijn momenteel vrijwel alle beschikbare blushelikopters en -vliegtuigen in heel Griekenland in gebruik. De afgelopen 24 uur werden volgens de brandweer 141 branden geregistreerd in het land. Voor sommige plaatsen worden temperaturen van 40 graden voorspeld, met weinig neerslag in de komende dagen.

Niet-ontplofte bommen compliceren blussen

In de Sloveense regio Karst zijn al hele dorpen geëvacueerd, terwijl zo’n 2000 brandweerlieden, civiele beschermingswerkers en vrijwilligers bosbranden bestrijden die continu worden aangewakkerd door harde, droge winden. Een complicatie vormen niet-ontplofte bommen uit de Eerste Wereldoorlog, waardoor brandbestrijding in sommige gebieden alleen vanuit de lucht kan gebeuren.

In buurland Italië zijn ongeveer 350 mensen in veiligheid gebracht bij Gorizia aan de grens met Slovenië, omdat het vuur door de harde wind naar Italië zou kunnen overslaan. Onder andere het dorp Savogna d’Isonzo werd getroffen.

Ook in het Tsjechische nationale park Boheems Zwitserland, aan de grens met Duitsland, woedt een brand. Het vuur heeft zich verspreid over een gebied van ongeveer 7 hectare, niet ver van een pittoreske rotsformatie die populair is bij toeristen. De bluswerkzaamheden worden er bemoeilijkt door het moeilijk toegankelijke terrein. Het vermoeden bestaat dat de brand is ontstaan ​​door menselijke nalatigheid.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden