Aandelenbonus van 2 miljoen voor topman Air France-KLM

Benjamin Smith, topman van Air France-KLM, heeft een ‘aandelenbonus’ van twee miljoen euro toegezegd gekregen, bovenop zijn vaste salaris.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Smith krijgt de bonus volgend jaar uitgekeerd als hij aan een aantal voorwaarden voldoet. Ook moeten de aandeelhouders er nog mee instemmen.

De regeling is omstreden. “Hoewel wij van mening zijn dat een bedrijf zelf moet bepalen welke beloning zij aan al hun medewerkers geven, vinden wij een bonus in een tijd waar iedereen zijn broekriem moet aantrekken een onhandig signaal,” zegt een woordvoerder van de Nederlandse pilotenvereniging VNV. KLM-piloten hebben een belang van 2,58 procent in Air France-KLM.

Een woordvoerder van het concern benadrukt dat er nog geen aandelen zijn uitgekeerd en dat dit pas in 2023 gebeurt, mits de doelen zijn gehaald. De vraag is volgens haar of daaraan zal worden voldaan vanwege de impact van de coronacrisis. Ook wordt de langetermijncompensatie volgens haar niet uitgekeerd tot het moment dat minstens 75 procent van de ontvangen staatssteun is terugbetaald.

Salaris verlaagd

Het basissalaris van de Canadees werd 23 maart 25 procent verlaagd, staat in het jaarverslag van de luchtvaartmaatschappij, van negen ton naar 768.000 euro. Over 2020 ontvangt hij geen bonussen. Wel kreeg Smith nog eens krap 296.000 euro aan onkosten vergoed, voor het gebruik van een chauffeur en scholingsvergoedingen. Ook verhuisde Smith in 2019 voor zijn baan bij Air France-KLM van Canada naar Frankrijk waar hij ook deels voor werd gecompenseerd. De normale variabele bonus van de topman kwam vanwege de coronacrisis te vervallen.

Bij de Nederlandse dochter KLM zijn geen kortetermijnbonussen en variabele beloningen op de lange termijn uitgekeerd of toegezegd. De bestuurders van de Nederlandse maatschappij leverden, net als het personeel, salaris in. Het loon van topman Pieter Elbers bedroeg vorig jaar 535.185 euro. Ook operationeel directeur René de Groot en financieel directeur Erik Swelheim kregen ruim een derde minder overgemaakt.

Nederland stemde tegen

Frankrijk zette deze week een miljard euro aan leningen aan Air France-KLM om in de toezegging nieuw uit te geven aandelen te kopen. Drie miljard euro leningen wordt omgezet in eeuwigdurende obligaties. Afspraken over het uitkeren van bonussen zijn daarbij niet gemaakt.

Bij de steun die het kabinet vorig jaar aan KLM gaf werd wel afgesproken dat er geen bonussen uitgekeerd worden bij KLM gedurende de looptijd van de lening en garanties van de Nederlandse staat. Ook moest iedere KLM’er die drie keer modaal kreeg, minstens 20 procent loon inleveren.

De Nederlandse staat, momenteel nog voor 14 procent aandeelhouder in het Franse luchtvaartconcern, stemde vorig jaar op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen het voorstel om Smith een langetermijnbonus te geven. Het voorstel werd aangenomen, met 84 procent van de stemmen. Ook stemde een meerderheid van de aandeelhouders, waaronder de Franse staat, ondanks Nederlands verzet in met een bonus van bijna 800.000 euro wegens prestaties een jaar eerder.

Door de nieuwe Franse steun aan Air France-KLM kan het belang van Frankrijk in het concern toenemen tot 30 procent. Het Nederlandse aandeel verwatert juist naar 9,3 procent. Volgens minister Hoekstra van Financiën heeft dat geen gevolgen voor de Nederlandse invloed bij het concern, alhoewel hij niet kon aangeven hoe dat gegarandeerd kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden