‘6500 dode arbeidsmigranten in Qatar sinds toewijzing WK’

Bij de aanleg van stadions en andere faciliteiten voor het WK voetbal in Qatar in 2022 zijn tot nu toe meer dan 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen.

Bob van Huët
De bouw van een stadion in Qatar. Beeld Getty
De bouw van een stadion in Qatar.Beeld Getty

Dat schrijft The Guardian op basis van overheidsbronnen uit vijf landen waar de migranten vandaan komen.

De krant verzamelde officiële cijfers uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka over omgekomen contractarbeiders uit die landen. Dat blijken er meer dan 6500 te zijn sinds 2010, toen Qatar het WK kreeg toegewezen. Gemiddeld stierven er zo’n twaalf buitenlandse arbeiders per week, maar waarschijnlijk meer, aangezien ook de Filipijnen en Kenia massaal arbeiders naar Qatar hebben gestuurd. Van hoe het hun is vergaan zijn geen data. De doden die vielen in de laatste maanden van 2020 zitten evenmin in deze statistieken.

Uitputting en hartaanvallen

Er is eerder melding gedaan van de slechte arbeidsomstandigheden in Qatar. Jonge arbeiders stierven in de zinderende hitte van uitputting en aan hartaanvallen. Ze werken vaak langer dan tien uur per dag in temperaturen van 45 graden. De officiële cijfers meldden 37 overlijdensgevallen bij de bouw van de stadions. Het organiserende comité onderstreept dat het overgrote deel van die overlijdens niet-werkgerelateerd zou zijn. Men omschrijft ze als ‘natuurlijke sterfgevallen’. Een deel van de arbeiders kwam om door ziekte, (verkeers)ongelukken of zelfmoord.

The Guardian beschrijft een triest geval van een jonge arbeider uit Bangladesh die werd geëlektrocuteerd in zijn verblijf toen bij een overstroming water over blootliggende elektriciteitskabels stroom-de. Qatar, in het verleden ook al door de Nederlandse vakbond FNV aangesproken op de wantoestanden, heeft toegezegd de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Daar is volgens mensenrechtenorganisaties tot nu toe onvoldoende van terechtgekomen.

‘Niet abnormaal hoog’

Wereldvoetbalbond Fifa ziet geen reden tot zorg. “Met de zeer strenge gezondheids- en veiligheidsmaatregelen in Qatar is de frequentie van ongevallen op bouwplaatsen van de Fifa World Cup laag in vergelijking met andere grote bouwprojecten over de hele wereld,” zegt een woordvoerder. Ook volgens het organiserende WK-land zijn de 6500 doden ‘niet abnormaal hoog’ op een totaal van twee miljoen arbeidsmigranten in het land, die bovendien – volgens een regeringswoordvoerder – allemaal aanspraak kunnen maken op de medische voorzieningen. In de praktijk blijkt het voor nabestaanden bijzonder ingewikkeld om vanuit Qatar duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak van dierbaren, waardoor het lastig wordt compensatie te krijgen.

Het WK voetbal wordt gehouden van 21 november tot 18 december 2022. Voor het eerst in de geschiedenis in de winter, want de temperaturen in Qatar zijn in de zomer te hoog om te kunnen sporten. Ook in de winter loopt de temperatuur nog flink op in de woestijnstaat, daarom worden delen van de nieuwe stadions voorzien van airconditioning.

‘Wij kijken niet weg’

De KNVB was in 2010, bij de toewijzing van het toernooi, niet voor een WK in Qatar, heeft de Nederlandse voetbalbond als eens eerder laten weten. Ook de Fifa stelde later dat het een fout is geweest. ‘Wij kijken niet weg bij de maatschappelijke problemen van het gastland en zullen – mits gekwalificeerd – sociaal verantwoord deelnemen aan het toernooi,’ is het officiële standpunt van de KNVB. ‘Rapporten van bijvoorbeeld Amnesty International en internationale vakbondkoepels zien we als heel waardevol. Het helpt ons. Die rapporten houden ons op de hoogte van de specifieke problematiek en met die informatie kunnen we ook het gesprek aangaan.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden