Plus

22 Italiaanse jongeren al 3 weken opgesloten in ‘sociale bubbel’ met de pastoor

Tweeëntwintig jongeren in Varese zitten al drie weken opgesloten in de plaatselijke parochie. Vrijwillig. In plaats van eenzaam op de eigen kamer thuisonderwijs te volgen, besloten de jongeren met de pastoor ‘een sociale bubbel’ te vormen.

Angelo van Schaik
Het normaal zo drukke Domplein in Milaan, in de Italiaanse provincie Varese, ligt er verlaten bij sinds de coronamaatregelen.  Beeld Mattia Ozbot/Soccrates Images/Getty Images
Het normaal zo drukke Domplein in Milaan, in de Italiaanse provincie Varese, ligt er verlaten bij sinds de coronamaatregelen.Beeld Mattia Ozbot/Soccrates Images/Getty Images

Het idee kwam van basketbalfan Leonardo. “Don Gabriele, waarom doen we niet net als in de NBA?” Honderden spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie zaten het afgelopen seizoen bij elkaar in het Walt Disney World Resort, zonder contact met de buitenwereld. Ze leefden, speelden en aten samen. En dat is wat die 22 jongeren tussen de 16 en 18 jaar in de Noord-Italiaanse stad Varese ook graag wilden.

Het leek Don Gabriele een goed idee en volgens de regels van de Covid-decreten van de Italiaanse overheid bleek het ook gewoon te kunnen. “We kregen snel groen licht van de prefect.” Alle 22 even testen en dan relatief vrij zijn; geen mondkapjes, geen afstand, gewoon je gang gaan zonder na te hoeven denken. De enige restrictie: je mag er niet uit. “Dat is relatief,” vertelt Don Gabriele aan de telefoon. “We zitten hier in lockdown, dus we mochten sowieso niet naar buiten. Eigenlijk zijn we hier binnen vrijer dan buiten.”

‘Geen opvangkamp’

De jongeren zitten al ruim twee ­weken in het oratorium van de Zalige Samuele Marzoratigemeenschap, een groot complex met 25 slaapplaatsen, een voetbalveld en een basketbalveld, midden in het centrum van Varese. Het ontbreekt de jongeren aan niks, zegt Don Gabriele. “We beginnen de dag met een gebed, daarna volgen alle jongeren onderwijs op afstand. Na schooltijd lunch en huiswerk.”

Het middagmaal wordt bereid door een kok. “We hebben geen fysiek contact met hem, hij zet het eten voor ons klaar en gaat weer weg,” zeggen ze, maar ’s avonds koken de jongeren zelf. Verder sporten ze, maken ze muziek en hebben ze vooral veel lol met elkaar.

“De sfeer is goed, harmonieus,” zegt de jonge priester. Het oorspronkelijke plan was om twee weken in de bubbel te blijven, maar het is blijkbaar zo gezellig dat ze er een weekje aan vast hebben geplakt. “Dat is in goed overleg met de ouders gegaan,” benadrukt Don Gabriele. “Het is geen opvangkamp voor weggelopen kinderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden