live

Teruglezen: Dit was het grote studentendebat

Donderdagavond vond het UvA-Parool Lijsttrekkersdebat plaats op de Roetsereilandcampus. Lees hier terug hoe dat verliep.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Klaar

  Presentatrice Petra Grijzen rondt het debat af. Op de vraag of mensen in de zaal inmiddels al wel weten op wie ze stemmen gaan maar weinig handen omhoog. Gelukkig is er in aanloop naar 21 maart nog een aantal debatten, merkt ze optimistisch op.

 2. Uit de zaal

  In de zaal zijn de meningen ongeveer verdeeld over de stelling.

  Een studente vraagt hoe er rolmodellen kunnen zijn zonder quota. "Ik wil op de Zuidas liever een vrouw voor me hebben dan twee witte mannen."

  Nanninga (FvD): "Waarom kun je niet tegenover een man zitten in een rokje. We moeten kijken naar onze weerbaarheid. Wat gaat daar mis?"

  Nanninga krijgt op dit onderwerp overduidelijk de meeste vragen uit de zaal. "Vooroordelen naar bepaalde groepen worden gevoed. Mede door media waarin u te zien bent. Voelt u zich niet verantwoordelijk?"

  Nanninga: "Ik ben op eigen kracht lijsttrekker van Forum geworden. Een quotum brengt geloofwaardigheid in discrediet."

 3. Diversiteit afdwingen?

  Taimounti (Denk): "Het zal u verbazen, maar ik ben niet voor quota, ik vind dat het vanuit bedrijven zelf moet komen."

  Groot Wassink (GroenLinks): "Laten we diversiteit afdwingen bij deelnemingen, bijvoorbeeld het GVB of Schiphol. Het is 'fokking' 2018."

  Taimounti (Denk): "De gemeente zegt het goede voorbeeld te geven, maar de top is volledig wit. Wij zijn voor een keurmerk."

  Van Lammeren (PvdD): "Onbekend maakt onbemind. Ik geloof niet in uitsluiten. Als je mensen een kans geeft gaan ze presteren."

  Taimounti (Denk): "Draai het om. Bedrijven die het goed doen moet je belonen. Bedrijven die het slecht doen moet je bestraffen."

  Nanninga (FvD) : "Kijk nou gewoon naar de kwaliteit van mensen. Waarom wil je gedefinieerd worden op basis van je geslacht of afkomst. Met quota stuur je potentieel goede mensen weg."

  Taimounti (Denk): "De praktijk is dat mensen met kwaliteit nu ook al buiten gesloten worden."

 4. Quota of niet?

  Nanninga (FvD): "Oneens. De gemeente moet sowieso niet een moraal opleggen waarmee bedrijven moeten opereren. Ik geloof absoluut niet in quota."

  Van Lammeren (PvdD): "Wij zijn een multiculturele samenleving. Die mensen zijn hier, we moeten ze een kans geven. Daarvoor zou een quota goed zijn."

  Nanninga (FvD): "Ik ben ervan overtuigd dat het ook opgelost zou kunnen worden met anoniem solliciteren. Ik zou niet als vrouw ergens willen werken omdat ik een vrouw ben."

  Van Lammeren (PvdD): "We hebben een inkoopbeleid waarin we allemaal eisen opleggen aan hoe een bedrijf moet werken. Waarom doen we dat niet zelf?"

  Nanninga (FvD): "Als jij als gemeente naar een stratenmaker gaat geef ik je op een blaadje dat je daar ook niet 50/50 mannelijke en vrouwelijke stratenmakers vindt."

 5. Identiteit

  De laatste stelling van vanavond: Amsterdam werkt alleen samen met instellingen die quota gebruiken om sneller divers te worden.

  De eersten die hun zegje doen zijn Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) en Annabel Nanninga (Forum voor Democratie).

 6. Uit de zaal

  Een student geeft aan nog helemaal niet te weten of hij voor of tegen 30 dagen is. Hoe ziet dat er concreet uit?

  Van Dantzig (D66): "We hebben een meldplicht ingevoerd. Daardoor weet je wat verhuurd wordt en wat niet. Meld je het niet, dan is het een illegaal hotel. Daar kunnen we op handhaven. Maar als je het dan helemaal verbiedt kun je afspraken met Airbnb in de prullenbak gooien."

  Van der Burg (VVD): "We hadden Amsterdammers graag langer hun huis laten verhuren, maar er zijn er simpelweg teveel die het verkloten."

 7. Ombudsman

  Moorman (PvdA): "Ik ben niet verbaasd door rapport van ombudsman Zuurmond. Ik heb vorig jaar een week op de Lange Niezel gebivakkeerd. Ik heb respect voor bewoners daar. Dit stukje stad is van ons allemaal, terwijl Britse toeristen tegen onze zestiende eeuwse gevels pissen."

  Van der Burg (VVD): "Een van de maatregelen tegen die drukte is beperking Airbnb. Verder willen we meer geld voor handhavers en reinigers."

 8. Harde keuzes

  Moorman (PvdA): "Ik ben het eens met de stelling."

  Van Dantzig (D66): "Ik vind het goed als je dertig dagen je huis mag verhuren. Vastgoedhufters moeten we aanpakken."

  Moorman (PvdA): "Twintig procent van de Amsterdammers mag hun huis verhuren. Dat mag alleen als je een koophuis hebt. Maar ondertussen betalen alle Amsterdammers de prijs."

  "Ik vond Airbnb bij de opkomst in 2013 nog sympathiek. Maar ik ben gedraaid. Het effect is zo groot. Huizen worden verdienmodellen."

  Van Dantzig (D66): "Ik vind helemaal verbieden een slecht idee. Als je iets belooft moet je het kunnen waarmaken. Een verbod kún je niet waarmaken."

  Moorman (PvdA): "Je moet politieke keuzes maken. Nul dagen Airbnb in plaats van dertig is juíst veel makkelijker te handhaven. De kosten van handhaving en reiniging zijn zó groot dat je harde keuzes voor de stad moet maken."

  Laurens Ivens (SP) en Eric van der Burg (VVD) komen erbij.

  Ivens (SP): "In sommige delen van de stad zijn écht teveel toeristen. Ik wil met name op de plekken waar het echt tot overlast lijdt airbnb verbieden."

  Van der Burg: "VVD en D66 hebben een verbod de afgelopen jaren tegengehouden. Ik ben echter ook gedraaid. Ik vind principieel dat je een koopwoning mag verhuren, maar het levert nu téveel problemen op. Nu ben ik het eens met de 30-dagen lijn."

  Ivens (SP): "Ik ben heel blij dat we raadsbreed hebben besloten dat Airbnb raadsbreed beperkt is tot 30 dagen."

 9. Airbnb

  Stelling drie is vrij ondubbelzinnig en in eerdere debatten voorbij gekomen: Amsterdam moet Airbnb verbieden.

  Daarover krijgen Marjolein Moorman van de PvdA en Reinier van Dantzig (D66) als eerst het woord.

 10. Toch liever bewegend beeld? Dat kan! Via de stream.

Voorbeschouwing

Acht Amsterdamse lijsttrekkers gaan met elkaar in debat over onderwpen en stellingen die studenten aangaan. Studenten kunnen op hun beurt na elk van die stellingen vragen stellen aan de lijsttrekkers. 

De lijsttrekkers
Reinier van Dantzig (D66), Eric van der Burg (VVD), Laurens Ivens (SP), Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groen Wassink (GroenLinks), Mourad Taimounti (Denk), Annabel Nanninga (FvD) en Johnas van Lammeren (PvvD) doen mee. 

Van Lammeren vervangt Sylvana Simons (BIJ1) die besloot niet meer te komen. Ze wilde niet in debat met Nanninga, omdat Forum voor Democratie zich schuldig zou maken aan 'de normalisering van etnonationalisme'.

Vier thema's
Onder leiding van Paroolverslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops gaan de lijsttrekkers aan de hand van vier thema's met elkaar in discussie. Onderwerpen die aanbod komen zijn huisvesting, internationalisering, drukte, toerisme en identiteit. 

Tussen de bedrijven door worden de lijsttrekkers door de 'Kiesmannen' aan een quiz onderworpen. Die drie Amsterdamse vrienden vinden dat meer jongeren (geïnformeerd ) moeten stemmen en organiseren als 'De Kiesmannen' een verkiezingsshow.

Ook de 'Kiesmannen' komen langs om jongeren voor hun verkiezingsshow in Paradiso te enthousiasmeren. De drie heren leggen de lijsttrekkers een quiz voor. 

Het debat begint om 19.30 uur op Roeterseilandcampus, zaal A.001 (REC A). Studenten kunnen naar binnen op vertoon van hun studentenkaart. Aanmelden is niet nodig, maar het is aan te raden om op tijd te komen, want vol is vol.