live

Leve Amsterdam: debat met Haagse kopstukken

De landelijke fractievoorzitters debatteren vrijdagavond op uitnodiging van Het Parool en De Balie over de grote kwesties in Amsterdam. Via dit liveblog kun je vanaf 20:00 uur alles volgen.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nabeschouwing

  Het debat is voorbij. Lees hier een uitgebreide nabeschouwing terug.

  Hoewel de landelijke lijsttrekkers zich goed hadden voorbereid (Tunahun Kuzu van DENK wist zelfs de prijs van een cappuccino in de Indische Buurt te noemen) en het ook wel echt over Amsterdamse onderwerpen als de woningmarkt, uitbreiding van Schiphol en de naam van de Coentunnel ging, overheersten emotionele woordenwisselingen tussen FvD-lijsttrekker Thierry Baudet.

  Hij schreeuwde 'Demonisering,' PvdA-leider Asscher riep 'huilie huilie.' Uiteindelijk haalde Baudet nummer twee op zijn Amsterdamse lijst, Yeraz Ramautarsing, op het podium om toelichting te geven op zijn uitspraken over IQ en bevolkingsgroepen.

  Vuurwerk dus, maar wat heeft de Amsterdammer geleerd tijdens het debat? Dat CDA-leider Buma aandacht geven aan de Wallenprostitutie ('hedendaagse slavernij') belangrijker vindt dan het wijzigen van de naam Coentunnel.

  Dat Thierry Baudet, als hij met voorkeursstemmen in de raad zou komen, zijn zetel niet opeist. Dat D66 en CDA voor uitbreiding van Schiphol zijn. Dat Lilian Marijnissen (SP) vindt dat een Amsterdammer een Amsterdammer is als hij drie jaar in de stad woont en dan voorrang verdient op een woning.

  En dat Tunahun Kuzu vindt dat er afspraken moeten komen over types woningen en maximale huurprijs, om ervoor te zorgen dat er niet alleen sociale huurwoningen en vrije sectorwoningen met hoge prijzen moeten komen.

  Hieronder de registratie van het debat, en een liveblog.

 2. Sluiting

  Tim Wagemakers van De Balie sluit het debat, dat door chaos en veel geschreeuw werd gekenmerkt, af.

 3. Wensen voor Amsterdam

  Het debat eindigt met toekomstwensen voor Amsterdam. Sybrand Buma (CDA) wenst Amsterdam een bestuur toe dat zich richt op de 'gewone Amsterdammer' en zich blijft richten op de stad. Pechtold (D66) wenst de stad, net als voorgaande jaren, een goedwerkend bestuur toe.

  Lilian Marijnissen: "Besturen en activisme kan in Amsterdam hand in hand gaan. Wij willen een gemeentelijke thuiszorgorganisatie en een eind aan onzekere contracten."

  Baudet (FvD): "Er moeten duidelijke verantwoordelijken worden aangewezen voor de problemen in deze stad, de Amsterdammer moet bestuurders kunnen afrekenen."

  Asscher (PvdA) wil minder marktwerking in de stad, en Klaver hoopt op een links en progressief stadsbestuur dat de woningmarkt kan openen en de luchtkwaliteit verbeteren.

  Kuzu (DENK) hoopt kloven te overbruggen, en een algemene Amsterdamse identiteit die door iedereen wordt gedeeld.

 4. Plenair debat stelling 7

  Buma: "Hoed je voor een bestuur dat je aan wil praten dat je als Amsterdam als Londen of Parijs wil zijn. Of het nu Etten-Leur is of Sloten: het is niet erg als deze stad niet alleen op Londen lijkt."

  Pechtold: "Ik vind het van een Amsterdamse redactie een heel gewaagde stelling om mensen in Etten-Leur het gevoel te geven minder te zijn. Er staat hier een enorm Van Goghmuseum, hij kwam uit Etten-Leur!"

  Baudet: "Als je had gevraagd of Amsterdammers meer hebben met Marokko of Turkije, was het een andere kwestie geweest."

 5. Stelling 7: Amsterdam en Etten-Leur

  In de zevende en laatste ronde gaan de partijleiders in gesprek over de kloof tussen platteland en stad. Parool-verslaggever Ruben Koops verwijst naar wijlen burgemeester Van der Laan, die zich hier over opwond.

  Klaver en Marijnissen zijn het met elkaar eens over dat Amsterdammers vooral veel gemeen hebben met inwoners van Etten-Leur dan die met Londen of Parijs. Marijnissen: "In Amsterdam wonen een heleboel leraren, net als in Etten-Leur."

  Koops: "De buitenlandse immigratie was nog nooit zo hoog. Dat doet toch iets met de stad?" Marijnissen: "Natuurlijk, de stad vertoont karaktertrekken van een grote stad." Koops: "Genderneutrale toiletten, Zwarte Piet: daar kijken we misschien anders tegenaan in Amsterdam dan in Etten-Leur."

  Klaver: "Ik ben weleens op een debat geweest in Etten-Leur. Daar leidden niet twee blanke hoofdredacteuren het debat in, en stonden er niet vooral blanke witte mannen op het podium. Dus zo progressief is het hier ook niet."