Verkiezingen Bewaar

Dit zijn de publieke debatten rondom de verkiezingen

Lijsttrekkers bij het openingsdebat, georganiseerd door AT5 en Het Parool.
Lijsttrekkers bij het openingsdebat, georganiseerd door AT5 en Het Parool. © Maarten Brante

Op 21 maart gaat Amsterdam naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nog geen idee wat je wilt stemmen? Raadsleden en lijsttrekkers gaan op deze data nog met elkaar in debat.

FNV Verkiezingsdebat
FNV wil een beter en socialer Amsterdam. In dit verkiezingsdebat komen onderwerpen als Flexwerk, Wajong, Stop werken zonder loon en het armoedebeleid aan bod. 
Donderdag 22 februari (19.00-22.00)
FNV Regionaal Vakbondshuis (gebouw Trivium), Derkinderenstraat 2-8 

Verkiezingsdebat Zuidoost: Een buurt midden in de stad?
Cultuurplatform Zuidoost wil met dit debat aandacht vragen voor het stadsdeel Zuidoost, dat groeit en volop kansen biedt voor de ontwikkeling van de stad. Met onder andere Sylvana Simons (BIJ1), Don Ceder (ChristenUnie), Laurens Ivens (SP), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Raymond Pinas (DENK), Anne Marttin (VVD), Nenita La Rose (PvdA Amsterdam), Mascha ten Bruggencate (D66) en Nicolle Cerutti (CDA).
Woensdag 27 februari (19.00 - 21.00)
Bijlmer Parktheater

VerKiezingsdebat K-buurt
Tijdens VerKiezingsdebat De buurt aan zet?! wordt 'een visueel spektakel' beloofd over de relatie tussen bewoners en overheid, over het belang van een stem voor alle soorten mensen, buurtrechten en over participatie in Zuidoost en de K-buurt. Met lijsttrekker Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en PvdA, SP, D'66 en VVD.
Woensdag 28 februari (19.30) gratis
Buurthuis Bontekraai

New Democracy Verkiezingsspecial: Macht in Mokum
Hoe organiseren we democratie in de stad? Hoeveel inspraak hebben burgers nog en in welke mate zorgt de gemeente voor tegenmacht? Tijd om te onderzoeken hoe de politieke partijen hier tegenaan kijken. Wat moet er volgens hen gebeuren met het bestuurlijk stelsel de komende vier jaar en in hoeverre gaan zij zich inzetten voor participatieve democratie in Amsterdam?
Woensdag 28 februari (20.00),
Pakhuis de Zwijger, pay as you like

Verkiezingsdebat Toerisme
Het aantal toeristen in Amsterdam groeit onstuimig. Dit tot ergernis van menig Amsterdammer. Tegelijkertijd heeft onze economie de toeristen ook hard nodig. Hoe zorgen we in de komende vier jaar dat de stad niet bezwijkt onder het constant toenemende aantal bezoekers? Met politici van PvdA, VVD, SP, D66 en GroenLinks.
1 maart (20.00 uur), pay as you like
Pakhuis de Zwijger

7UP! Verkiezingsdebat
Niet de nummers één maar de nummers 7 van 7 partijen gaan met elkaar in debat.  Met onder andere Jan-Bert Vroege (D66), Paul Slettenhaar (VVD) en de nummers 7 van PvdA, SP, GroenLinks, CDA en FvD.
Zondag 4 maart (16.00-19.00), gratis
Café P96 

Het grote binnenstaddebat
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad voelt lijsttrekkers aan de tand over de bescherming en leefbaarheid van de binnenstad, die jaarlijks 18 miljoen bezoekers trekt. De prognose luidt dat dit aantal tot 2030 oploopt tot 30 miljoen. Hoe zorgen wij ervoor dat de monumentale binnenstad niet ten onder gaat aan haar eigen succes? Met lijsttrekkers Eric van der Burg (VVD), Laurens Ivens (SP), Marjolein Moorman (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Reinier van Dantzig (D66) en Diederik Boomsma (CDA).
Maandag 5 maart (20.00) 'pay as you like'
Pakhuis de Zwijger

Bedrijfslevendebat
Werkgeversorganisaties als MKB Amsterdam, ORAM en VNO-NCW organiseren een verkiezingsdebat over de positie van ondernemers in Amsterdam. Wat gaan de politieke partijen doen voor het bedrijfsleven in Amsterdam? is de vraag van deze middag. Aanwezig zijn VVD, PvdA, D66, SP, GroenLinks, DENK, Forum voor Democratie, CDA, 50Plus, PvdO, BIJ1 en PvdD.
Dinsdag 6 maart (16.00), gratis
Stadsschouwburg

Huisvesting verkiezingsspecial: De Toekomst van de Sociale Huur
Wat wil de politiek met de sociale woningbouw in Amsterdam? De woningmarkt is overspannen, de wachttijden voor sociale huurwoningen zijn enorm en de doorstroom stagneert al jaren. Hoe zorgen de partijen ervoor dat mensen met een kleine portemonnee in de stad kunnen blijven wonen? We gaan in debat met de partijen over deze actuele, prangende dilemma's en gaan opzoek naar oplossingen: over welke zaken worden de partijen het nu al eens?
Dinsdag 6 maart (20.00), pay as you like

Pakhuis de Zwijger

Amsterdams verkiezingsdebat voor jongeren
De lijsttrekkers van Denk, GroenLinks, PvdA, VVD en D66 vertellen kort hun plannen over discriminatie, wonen en werk, en in het bijzonder wat zij hierin voor jongeren gaan betekenen. Er is ruim gelegenheid voor vragen en discussie. FunX DJ Morad is onze moderator deze avond. Tussen de onderwerpen door zijn er optredens van zangeres Casita en rapper Appa. Comedian Edson da Graca sluit de avond af.
Woensdag 7 maart (19.30-22.00), reserveren 
Paradiso Noord, Tolhuistuin

Circl Verkiezingsspecial: De toekomst van de Zuidas
In een politiek debat gaan vijf lokale politici (D66, GroenLinks, VVD, SP en PvdA) met elkaar in gesprek met beleidsmakers, vertegenwoordigers van de buurt en de gevestigde bedrijven, en koplopers in stedelijke innovatie. Centrale vraag is: wat voor een Zuidas gaan we de komende tien jaar bouwen; wat voor een keuze worden er gemaakt ten aanzien van bereikbaarheid en mobiliteit, drukte en veiligheid?
7 maart (17.15)
Circl (Het circulaire paviljoen van Abn Amro op de Zuidas)

Het Milieudefensie verkiezingsdebat: Duurzaam verkeer in de stad
Welke politieke partijen geven meer ruimte aan schoon verkeer? En wie neemt maatregelen om onze luchtkwaliteit te verbeteren? Je hoort het tijdens dit verkiezingsdebat. Met Jan-Bert Vroege (D66), Zeeger Ernstig (GL), Rik Torn (VVD), Remine Alberts (SP), Jeroen van Berkel (PvdA) en Johnas van Lammeren (PvdD).
Woensdag 7 maart (19.30), gratis 
Pakhuis de Zwijger 

Broedplaatsen Verkiezingsspecial: Ruimte voor vernieuwers in de stad

Betaalbare (atelier)ruimte in Amsterdam is steeds moeilijker te vinden. Hoe ziet de toekomst van broedplaatsen eruit volgens de verkiesbare politieke partijen? Aan de hand van een aantal thema's, die ingeleid worden door een korte presentatie van een Amsterdamse broedplaats, gaan we het gesprek aan met initiatiefnemers, cultureel ondernemers, bewoners en kandidaat raadsleden.
Woensdag 7 maart (20.00), gratis
Pakhuis de Zwijger

Roze Debat
Stichting Pink Nieuw-West organiseert het Roze Debat, waar gesproken wordt over hoe het leven van lhbt'ers in de stad. Onderwerpen die worden aangesneden zijn bijvoorbeeld veiligheid, PrEP-pillen en seksualiteit in relatie tot religie. Rik Torn (VVD), Jan-Bert Vroege (D66), Dennis Boutkan (PvdA,) Thirza Fockert (GroenLinks), Cobie Groenendijk (SP) en Ana Paula Lima (BIJ1) zullen komen. Ook Denk en Forum voor Democratie zijn uitgenodigd, maar hun komst is nog niet zeker. Vooraf aanmelden verplicht.
Donderdag 8 maart (20.00-22.15), gratis
Westside Slotermeer, Burgemeester de Vlugtlaan 125

Studentendebat
Het Parool organiseert met de UvA het grote studentendebat met de Amsterdamse lijsttrekkers van D66, GroenLinks, PvdA, VVD, SP, Denk, FvD en Bij1. Over onderwerpen die leven onder studenten, zoals het tekort aan studentenkamers, internationale studenten, veiligheid en openbaar vervoer. Met een speciale rol voor De Kiesmannen. Niet openbaar toegankelijk, maar het wordt live uitgezonden via onze politieke Facebookpagina.
Dinsdag 8 maart (19.30 tot 21.30)
UvA

Het Arti kunstdebat
Welke positie heeft de kunstenaar in Amsterdam? Wat kunnen wij van onze toekomstige volksvertegenwoordigers verwachten, maar bovenal, wat kunnen wij hen meegeven vanuit de expertise in het veld? Deze vraagstukken worden tijdens het Arti kunstdebat (een initiatief van sociëteit Arti et Amicitiae) behandeld.
Dinsdag 8 maart (20.00) gratis
Arti et AmicitiaeWit Aan Zet verkiezingsspecial: Kansenongelijkheid in het onderwijs
Teveel leerlingen in Nederland krijgen structureel niet de kwaliteit onderwijs waar zij recht op hebben. De onderwijskansen zijn te vaak afhankelijk van etniciteit en sociaaleconomische factoren. Welke visie hebben de politici op het verkleinen van kansenongelijkheid in het onderwijs? En welke plannen omarmen zij om kansenongelijkheid in het onderwijs te bestrijden? 
Woensdag 9 maart (20.00), pay as you like
Pakhuis de Zwijger

Verkiezingsdebat over wonen
Huurdersverenigingen Centrum en Oud West en huurderskoepel Arcade organiseren met Fair City op zondag 11 maart een verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van GroenLinks, PvdA, SP, D66 en VVD over het thema Wonen.
Zondag 11 maart (15.30-17.00)
Tolhuistuin

Het Amsterdamse Jongeren Verkiezingsdebat

Wat betekenen de verkiezingen voor jong Amsterdam? Wat maakt hun stem uit? En wat gaat er voor hen veranderen? In het Mundus College gaan lijsttrekkers en jongerenorganisaties in debat over onder andere activering van jongeren, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, wonen en jongerenwerk. Onder andere Reinier van Dantzig (D66), Claire Martens (VVD) en So Roustayar (Bij1) zijn aanwezig.
Maandag 12 maart (18.00 uur), pay as you like
Het Mundus College

Stem op een Vrouw
Stichting Stem op een Vrouw organiseert een avond met - hoe kan het ook anders - alleen vrouwelijke kandidaat-raadsleden, in de Oude Lutherse Kerk. Zij moeten daar gaan praten over hun plannen voor de stad, op het gebied van economie, onderwijs en zorg. Ook worden zaken als emancipatie en lhbt-gerelateerde onderwerpen besproken, en is er aandacht voor 'verschillende opleidingsniveaus en Amsterdammers van kleur'. 

De stichting wil dat de gemeenteraad diverser wordt, en meer vrouwen gaat tellen. Daarom moeten Amsterdammers kennis maken met de vrouwen waarop gestemd kan worden. Wie precies acte de présence gaan geven wordt later bekendgemaakt op Facebook.
Maandag 12 maart (19.00-22.00 uur), Oude Lutherse Kerk


Amsterdam Stemt
Columnist Theodor Holman presenteert drie debatavonden vanuit de Centrale OBA. 
Op 12 maart komt de fractievoorzitter van het CDA: Diederik Boomsma De belangrijkste (kandidaat-)politici worden geïnterviewd en ondervraagd door een panel van politieke journalisten over de belangrijkste thema's die in Amsterdam spelen. 
Maandag 12 maart (19.30-21.00), gratis
OBA Forum (6e etage)

Het grote Amsterdamse Kunst- en Cultuurdebat
Clairy Polak leidt een debat tussen de grote partijen over het toekomstige kunst- en cultuurbeleid. Aan de debatavond doen mee: Simone Kukenheim (D66), Marjolein Moorman (PvdA), Marja Ruigrok (VVD), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Johnas van Lammeren (PvdD). Nicole Temmink (SP), Annabel Nanninga (Forum voor Democratie), Mourad Taimounti (Denk) en Jazie Veldhuyzen (Bij1).
Gijs Scholten van Aschat doet een openingswoord.
Maandag 12 maart (19.30-21.00 uur), gratis
OBA (theaterzaal 7e verdieping)

HvA verkiezingsdebat
Gemeenteraadsverkiezingen zijn minder populair dan de landelijke verkiezingen, terwijl je stem in de gemeenteraadsverkiezingen waarschijnlijk veel meer invloed heeft op je directe leefomgeving dan de landelijke verkiezingen. Daarom organiseert HvA-debatcentrum Floor een verkiezingsdebat. Onder leiding van gespreksleider Lennart Booij gaan de lijsttrekkers van: D66, PvdA, VVD, SP, GroenLinks, Denk, CDA en Forum voor Democratie met elkaar in debat.
Dinsdag 13 maart (17.00-18.30), gratis

Ik geloof in Amsterdam
Protestants Amsterdam organiseert in de Noorderkerk een debat over de plaats van religie in de stad. Op 13 maart gaan de grote Amsterdamse partijen in gesprek met de christelijke partijen CDA, CDU en SGP. 
Dinsdag 13 maart 
Noorderkerk

Verkiezingsspecial De Mobiele Stad: Onderweg naar morgen
Hoe ziet de mobiele toekomst van Amsterdam eruit? Gaat het ons lukken om de bereikbaarheid van de stad te waarborgen, of staan we over een paar jaar stil? En welke ingrepen moeten er worden genomen: wordt Amsterdam auto-vrij, autonoom, of dé stad van openbaar vervoer?
Dinsdag 13 maart (20.00 uur), pay as you like
Pakhuis de Zwijger

De slag om Amsterdam
Toeristen overspoelen Amsterdam en in vrijwel elk segment is er een tekort aan woningen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een plek heeft in Amsterdam en blijft er nog ruimte voor het maatschappelijk initiatief? In Pakhuis de Zwijger vertellen de lijstrekkers van elf politieke partijen hoe de stad eruit moet komen te zien. Hoe maken we samen Amsterdam?
Vrijdag 16 maart (20.00), pay as you like
Pakhuis de Zwijger

Verkiezingsshow met de Kiesmannen
Drie Amsterdamse vrienden vinden dat meer jongeren (geïnformeerd ) moeten stemmen en organiseren als 'De Kiesmannen' een verkiezingsshow. Met een avond 'vol show vol satire, spel en film' proberen ze de jonge Amsterdammer een beetje naar de stembus te duwen.
Maandag 19 maart (20.00) €8,50
Paradiso 

Leve amsterdam: het grote Slotdebat
Welke beslissingen moeten worden genomen om de stad leefbaar te houden? Hoe moeten we omgaan met het alsmaar groeiende toerisme? Hoe kunnen we de betaalbaarheid van de stad behouden of garanderen? De avond voordat de stembussen openen, organiseren De Balie en Het Parool Het Grote Lijsttrekkers Slotdebat.
Het debat is uitverkocht, maar wordt live uitgezonden via onze politieke Facebookpagina.
Dinsdag 20 maart (20.00) gratis
De Balie


Op 17 januari organiseerden Het Parool en AT5 een openingsdebat met de lijsttrekkers:

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Missen we iets? Mail stadsgids@parool.nl.