live

Lees terug: dit was het laatste Amsterdamse debat

Op de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen gingen de lijsttrekkers nog één keer in debat in Het Grote Lijsttrekkers Slotdebat van Het Parool en De Balie. Lees en kijk hier alles terug.

Nabeschouwing

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen werd tijdens het slotdebat al een beetje vooruitgekeken op de nieuw te vormen coalitie.

Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen D66, nu nog de grootste, en GroenLinks wie de meeste zetels haalt. Hoewel de partijen op onder meer de woningmarkt en duurzaamheid nog flink van mening verschillen, zoeken ze ook al toenadering.

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink, die er volgens de laatste peiling het beste voorstaat, zei over de VVD en D66: "Ik vind ze allebei knetterrechts, maar je kunt wel goed zaken met ze doen''.

VVD-voorman Eric van der Burg benadrukte verschillende keren dat er de afgelopen week al openlijk werd geflirt tussen beide partijen.

De kans dat nieuwkomer Forum voor Democratie (FVD) gaat meebesturen, lijkt klein. D66 en GroenLinks hebben samenwerking met de partij van Annabel Nanninga uitgesloten.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Het debat zit erop

  Daarmee komt het debat ten einde. Tim Wagemakers van De Balie bedankt de lijsttrekkers, en roept iedereen op morgen te gaan stemmen. "Vol goede moed de komende vier jaar in."

  Kijk hieronder de livestream van debat terug, of lees de hoogtepunten van wat er besproken is:

 2. Stelling 5: Oost/West-metro

  Tijd voor het laatste debat, nummer vijf. De stelling luidt: Amsterdam gaat de komende vier jaar beginnen met de Oost/West-metro.

  Wat vinden Mourad Taimounti (Denk), Diederik Boomsma (CDA), Sylvana Simons (BIJ1), Laurens Ivens (SP), Marjolein Moorman (PvdA)?

  SP-leider Ivens: "We moeten investeren in het openbaar vervoer in de buurt, voordat we aan zo'n prestigieus project beginnen."

  Moorman (PvdA) vindt niet dat de komende vier jaar al 'de schop in de grond moet', maar het wel moet onderzocht. "Uiteindelijk zal hij er moeten komen," verwijst ze naar de nieuwbouwwijk Haven-Stad.

  Ook Boomsma (CDA) vindt het niet realistisch dat er komende vier jaar al een beslissing komt over de Oost/Westlijn. "6,6 miljard is ongelooflijk veel geld, en we moeten leren van de problemen met de Noord/Zuidlijn."

  Taimounti (Denk): "Het is altijd goed om beter openbaar vervoer te onderzoeken. Maar het is nu de realiteit dat ik met mijn snorfiets ik veel goedkoper rijd dan met het openbaar vervoer."

  Simons (Bij1) vindt dat een verbetering van het openbaar vervoer belangrijk is, maar ze vindt de metro niet de oplossing. De Noord/Zuidlijn gaat volgens haar ook niet gebruikt worden door Noorderlingen. "Bovendien is het aantal kilo's beton dat nodig is om een metrolijn te bouwen heel slecht voor het milieu."

 3. Groot Wassink (GL): D66 of VVD?

  Ook Rutger Groot Wassink (GroenLinks) zegt tegen Michiel Couzy dat hij graag eerst de uitslag afwacht. Zijn partij is in de laatste peiling de grootste.

  Couzy legt hem de keuze voor: een coalitie met D66 of VVD? "Ze zijn allebei knetterrechts, maar je kunt met beide partijen wel goed zaken doen. D66 staat dichterbij ons, maar de VVD is misschien wel wat buigzamer."

  Wat wordt volgens Groot Wassink het grootste thema van de komende vier jaar? "De groeiende ongelijkheid. Tussen hoge en lage inkomens, tussen hoog- en laagopgeleid. Er zijn groepen die niet meedoen, en dat is op de lange termijn een groot gevaar. Er is niet één maatregelen die dat oplost."

 4. Van Dantzig: op mooi resultaat afstreven

  Ruben Koops confronteert Van Dantzig met de peilingen, waarin zijn partij D66 verlies lijdt. "Het is nooit verstandig tijdens de wedstrijd aan de evaluatie te beginnen," zegt de lijsttrekker.

  Koops vraagt zich af of het wel geloofwaardig is als hij bij groot verlies aanblijft. Van Dantzig, lacherig: "Ja, heel geloofwaardig. Er is een hele goede kans dat we straks aan de coalitietafel zitten, waar we in willen zetten op een brede middencoalitie. We gaan op een mooi resultaat afstreven."

 5. Stelling 4: lokale lasten versus milieu

  Wie betaalt er aan de verbetering van het milieu? Daar draait het om bij stelling vier: Om nieuwe milieumaatregelen te nemen mogen de lokale lasten stijgen.

  Johnas van Lammeren (PVDD) is inmiddels vertrokken,
  dus gaat het debat tussen Eric van der Burg (VVD), Rutger Groot Wassink (GL), Reinier van Dantzig (D66) en Sylvana Simons (BIJ1).

  Ze zijn allemaal vóór de stelling.
  Simons (Bij1): "Natuurlijk mag dat. Maar de werkelijke belasting komt van de producenten, de bedrijven. Die moeten voor de kosten opdraaien."

  Simons verbaast zich wel over de vraag. Ze wijst op de Amsterdamse haven, de grootste bezinehaven van de wereld. "Natuurlijk gaan uiteindelijk bewoners ook merken dat het geld kost om te verduurzamen. Maar ik vind het onvoorstelbaar dat we hier de kern van het probleem overslaan."

  Ook GroenLinks-lijsttrekker Groot Wassink is het daarmee eens. "Het is glashelder. Als we de doelstellingen willen halen, moet er veel gebeuren in de stad. Dat betekent dat vervuiler moet betalen, maar ook de gebruiker via lokale lasten."

  Dat beaamt Van Dantzig (D66): "Als je bijvoorbeeld duurzamer afval wil ophalen en beter scheiden, dan moet je een bijdrage van de Amsterdammer vragen."

 6. Boomsma: CDA-stemmer is vertrokken

  De partij van Diederik Boomsma, CDA, heeft op dit moment één zetel in de raad. Als we de peilingen mogen geloven, worden dat er morgen niet meer.

  Waarom is de partij niet zo groot (meer) in Amsterdam? Boomsma: "De traditionele CDA-stemmers zijn vertrokken uit de stad, dat heeft ons niet geholpen."

 7. PvdD: coalitie of oppositie?

  Johnas van Lammeren (PvdD) is nu nog bij het debat, maar moet nu door naar Paradiso voor de finale van de verkiezing van beste raadslid van Nederland.

  Eerst stelt Ruben Koops hem nog de vraag wat zijn voorkeur heeft: in de coalitie of weer in de oppositie? "Mensen weten exact wat ze voor Partij voor de Dieren hebben. Wat ik gedoog zijn goede plannen die de planeet beschermen. Het is heel simpel: er moet wat gebeuren aan het klimaat. Of dat een coalitie of oppositie is, dat maakt niet uit."

 8. Stelling 3: handhavers met een wapenstok

  Door naar debat nummer drie. De stelling: Handhavers krijgen wapenstok en pepperspray omdat de politie te weinig agenten heeft.

  Diederik Boomsma (CDA), Eric van der Burg (VVD), Annabel Nanninga (FvD), Rutger Groot Wassink (GL), Mourad Taimounti (Denk) gaan in debat hierover.

  Mourad Taimounti (Denk): "Die mensen wil je niet bewapenen. Opleidingstraject is vele malen korter. Weet je hoe gevaarlijk het is om mensen ongetraind de straat op te sturen met wapens?"

  Bovendien zijn volgens hem 'de beste handhavers diegenen die deëscalerend werken'. "Dus ze hebben geen wapens nodig."

  GroenLinks-leider Groot Wassink: "We moeten heel voorzichtig zijn met handhavers wapens te geven. Als we hen gaan bewapenen, dan is dat slecht voor de stad. Het gaat gevaarlijke situaties in de hand werken. We hebben problemen met grote georganiseerde criminaliteit, dat los je niet op met handhavers."

  Forum voor Democratie en VVD zijn wel voor. Nanninga (FvD): "Je kunt mensen niet het veld insturen met een bonnenboekje en vriendelijk gezicht. Het is nodig."

  Van der Burg (VVD:) "Je weet ook dondersgoed dat je je anders gaat gedragen als iemand zegt 'pas op, ik maak een aantekening', of met een wapenstok voor je staat."

 9. Van der Burg over kritiek Bolkestein

  Eric van de Burg (VVD) nu bij Ruben Koops. Hij kreeg het dit weekend te verduren van oud-fractievoorzitter Frits Bolkestein, die hem 'veel te links' noemde.

  "Het is altijd leuker wanneer iemand een veer in je reet steekt. Maar kreeg ook veel appjes en belletjes met mensen die het niet met hem eens zijn.

  Rekent Van der Burg de kritiek zich wel aan? "Ik moet in Amsterdam zaken doen met partijen die aan de linkerzijde zitten. Ik kom dus altijd op links uit. Mijn job is dingen realiseren. Ik kan zeggen: dit is mijn standpunt en ik wijk daar niks vanaf, maar dan haal ik niks binnen."

Voorbeschouwing

Deelnemers aan het Amsterdamse einddebat zijn de volgende lijsttrekkkers: Reinier van Dantzig (D66), Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Laurens Ivens (SP), Eric van der Burg (VVD), Diederik Boomsma (CDA), Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren), Annabel Nanninga (Forum voor Democratie), Sylvana Simons (Bij1) en Mourad Taimounti (Denk).

Het debat in De Balie is uitverkocht, maar wordt vanaf 20:00 uur live uitgezonden via onze politieke Facebookpagina Amsterdam Kiest (like de pagina om een notificatie te krijgen als het debat begint). In dit liveblog volg je alle hoogtepunten.