live

GroenLinks, D66, PvdA en SP vormen progressieve coalitie

In dit blog lees je alles over het vervolg op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nieuwe coalitie is een feit

  Het nieuwe coalitieakkoord dat GroenLinks, D66, PvdA en SP donderdag 24 mei presenteerden, is onmiskenbaar progressief.

  'Een nieuwe lente, een nieuw geluid', is de titel van de set afspraken op basis waarvan de hoofdstad de komende vier jaar bestuurd zal worden door acht wethouders.

  Lees verder over wat ons nieuwe stadsbestuur de komende 4 jaar wil met Amsterdam:

  Meer groen, minder auto's: coalitie duidelijk links progressief

  Dit zijn de belangrijkste plannen van de nieuwe coalitie

  Rutger Groot Wassink: 'Dit coalitieakkoord is ambitieus'

  Links Amsterdam versus rechts Den Haag: dat gaat knetteren

  Rechtse oppositie reageert: 'De revolutie is duur'

  En dit vinden Paroollezers van het coalitieakkoord

 2. Open inspraakavond

  Amsterdammers die het nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders iets mee willen geven, kunnen dat doen op een open inspraakavond op 24 april om 19:30 uur.

  Op vier plaatsen in de stad krijgt iedereen volgende week dinsdag de gelegenheid om te vertellen wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van de stad of zichzelf: Scholengemeenschap OSB in Zuidoost, Pakhuis de Zwijger, Het Sieraad in De Baarsjes en het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan.

  Per locatie mogen maximaal vijftig mensen hun zegje doen. De gemeente roept inwoners, ondernemers, instellingen en organisaties op zich daarvoor aan te melden.

  Wat zou u de onderhandelaars van GroenLinks, D66, SP en PvdA willen meegeven? Laat het ons weten op deze plek of mail naar hethoogstewoord@parool.nl !

 3. 'Op koers'

  De onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur liggen op koers, dat zegt GroenLinks-leider Groot Wassink. "Ik houd geen rekening met het scenario dat het niet gaat lukken."

  Volgens Groot Wassink bestaat deze coalitie uit een "hele stabiele meerderheid" van 26 zetels. De verschillen tussen de partijen zijn volgens hem minder groot dan in de coalitie die de afgelopen vier jaar bestuurde, waaraan naast D66 de tegenpolen VVD en SP deelnamen.

 4. Zo werd gestemd in jouw buurt

  De gemeente heeft de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen per stembureau bekendgemaakt. Welke partij werd de grootste bij jou in de buurt? Bekijk het hier op de kaart.

 5. Woningmarkt obstakel voor coalitie

  Op het eerste gezicht moet het lukken: de formatie van een nieuw gemeentebestuur van GroenLinks, D66, PvdA en SP. Maar de partijen staan op een aantal onderwerpen lijnrecht tegenover elkaar. Dit zijn de hindernissen die moeten worden genomen.

 6. Alle raadsleden op een rijtje

  Een gemêleerd gezelschap vormt de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam: advocaten en docenten, debutanten en oma's, een handballer én iemand die droomt ooit coach te zijn van Ajax. Dit zijn sinds deze week de 45 raadsleden van Amsterdam.

 7. De liefde voor de stad

  Stopera-verslaggever Michiel Couzy denkt zaterdag in zijn column nog even terug aan het afscheid van raadsleden, eerder deze week.

  "VVD-wethouder Eric van der Burg die met tranen in de ogen luisterde naar de afscheidsspeech van Emre Ünver, die twaalf jaar raadslid was voor de PvdA.

  Ook bij de woorden van Orhan Kayar (PvdA), die sprak over de 1-0 achterstand waarmee hij, vanwege zijn jeugd in de Kolenkitbuurt, aan zijn loopbaan begon, hield Van der Burg het niet droog.

  Andersom spraken vertrekkende raadsleden van GroenLinks en PvdA warme woorden over de VVD-wethouder en hun gezamenlijke strijd tegen eenzaamheid en obesitas.

  Hier namen politieke aarts­rivalen afscheid van elkaar. In tranen. Natuurlijk hadden ze de laatste jaren scherpe debatten gevoerd en elkaar aangevallen op ideologische verschillen.

  Uiteindelijk blijken de overeenkomsten groter dan de verschillen. De liefde voor de stad en de zorg voor Amsterdammers wonnen het van ideologische tegenstellingen."

  Lees hier verder

 8. Amsterdam slaat linksaf

  Amsterdam stevent af op een links-progressief gemeentebestuur van GroenLinks, D66, PvdA en SP. De vier partijen beginnen dinsdag met de onderhandelingen voor de formatie van een nieuw college.

  Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van GroenLinks wil verder praten met D66, PvdA en SP. Volgens hem hebben de Amsterdammers bij de verkiezingen duidelijk gemaakt een andere koers te willen dan die van het vorige college van D66, VVD en SP. Lees hier verder

 9. Formatie Amstelveen begonnen

  In Amstelveen maken de politieke partijen een begin om tot een coalitie te komen.

  De VVD is opnieuw als winnaar uit de bus gekomen, D66 volgde met een tweede plek. Beide partijen hebben hun fractievoorzitters naar voren geschoven als informateurs.

  Deze week nodigen Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66), alle politieke partijen uit voor een eerste gesprek over de formatie.

  Eind volgende week doen de fractievoorzitters verslag van de gesprekken en vertellen ze welke vervolgstappen ze nemen.

 10. Nieuwe raad geïnstalleerd

  In de Stopera is aan het begin van de middag de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Ook zijn de nieuwkomers in de raad beëdigd.

  Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen wenste de 45 raadsleden de komende vier jaar "ongelofelijk veel succes''.

  Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van Groenlinks komt naar verwachting nog voor Pasen met de uitnodigingen aan de partijen met wie hij wil gaan onderhandelen voor een nieuwe coalitie. Groenlinks is sinds de verkiezingen van vorige week de grootste partij van Amsterdam.

Voorbeschouwing

Alles wat je moet weten voordat je woensdag gaat stemmen:

- Er nog niet overuit op wie je gaat stemmen? Je bent snel op de hoogte met dit overzicht van wat Amsterdamse partijen vinden aan de hand van 10 stellingen.

- Wil je jouw mening toetsen met wat de partijen vinden? Doe dan onze Kieswijzer. 

- En dan nog het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Hier 20 vragen en antwoorden die je op weg helpen met je keuze.

- Je kunt natuurlijk in een basisschool, buurthuis of bejaardenhuis stemmen, maar ook op deze bijzondere plekken.

- Welke partij viert feest, wie moet zijn wonden likken? Op deze plekken kun je de uitslagen volgen in de stad

- Nog even een terugblik: hoe stemde Amsterdam bij vorige verkiezingen? En wat zeggen de peilingen nu?