Videoserie: V.C.N.C.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de wereld na corona

In Voor Corona Na Corona, (V. C. N. C.) praten David De Goede en Vincent Bijlo met bestuurders, beleidsmakers, opiniemakers en cultuurdragers over de wereld na de coronacrisis. Dit keer: rijksbouwmeester Floris Alkemade.

David De Goede en Vincent Bijlo

Rijksbouwmeester Floris Alkemade spreekt over de inrichting van ons toekomstige Nederland. Mensen, zegt hij, zijn bang voor veranderingen. Veranderingen worden over het algemeen beschouwd als verslechteringen. De coronatijd leert ons dat verandering absoluut geen achteruitgang hoeft te zijn. Hij houdt een pleidooi voor de verbeelding.

Als je echt stappen wilt zetten om tot een mooier Nederland te komen, moet je in alle vrijheid kunnen denken en je je de toekomst voorstellen, want verbeelding leidt tot verlangen naar verandering. Hij voelt, dat stemt hem optimistisch, bij vrijwel iedereen met wie hij praat bereidheid tot verandering, maar het korte termijndenken in politiek en op economisch gebied staan de veranderingen in de weg. Maar hij geeft zeker niet op, al vindt men hem soms een bemoeial, want de rijksbouwmeester, die gaat toch over gebouwen? Nee, die gaat over de toekomst van ons land.

V.C.N.C., gesprekken over leven voor en na corona. Een samenwerking tussen de Lorenzetti Governance Foundation en Het Parool.

David De Goede heeft bedrijfskunde en antropologie gestudeerd. Hij was de eerste antropoloog die bij Philips in dienst kwam. Hij bouwde daar mede de afdeling Philips En De Samenleving op. De afgelopen 20 jaar was hij managing partner van een vooraanstaand headhuntersbureau met opdrachtgevers in het bedrijfsleven en het publieke domein.

Vincent Bijlo is theatermaker, schrijver en opiniemaker. Hij heeft een twintigtal cabaretprogramma’s op zijn naam staan en een aantal voorstellingen over de twintigste-eeuwse geschiedenis. Daarnaast publiceert hij romans en columns en maakt hij podcasts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden