Nieuwe videoserie op Parool.nl: Voor Corona Na Corona

In Voor Corona Na Corona, (V. C. N. C.) praten David De Goede en Vincent Bijlo met bestuurders, beleidsmakers, opiniemakers en cultuurdragers over de wereld na de coronacrisis. In de eerste aflevering gaan ze in gesprek met Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken van De Nederlandsche Bank.

David De Goede en Vincent Bijlo

Bij het uitbreken van de coronacrisis werden ons van de ene op de andere dag veel vanzelfsprekendheden uit handen geslagen. Onze geglobaliseerde economie bleek een kaartenhuis te zijn dat al snel instortte. Nu we enkele maanden later de eerste schok te boven zijn, wordt het tijd voor een aantal vragen.

In wat voor wereld willen wij na de coronacrisis leven?

Welke elementen willen we terug en welke niet?

Wat doen we met de verworvenheden van de afgelopen tijd?

Willen we de vogels in de stad blijven horen fluiten?

Welke condensstrepen van welke vliegtuigen willen wij terug?

Willen we nog steeds maagdelijk wit kalfsvlees uit Nieuw-Zeeland of kopen we het liever in onze eigen buurt?

Wat wordt ons richtsnoer van handelen in deze tijd?

Welk soort bestuurders, beleidsmakers, opiniemakers en cultuurdragers hebben we daarbij nodig?

Dat onderzoeken Vincent Bijlo en David de Goede in de videoserie V. C. N. C. Zij voeren gesprekken die dwars door politieke verhoudingen en generaties lopen. Daarbij gaat het om inhoud, geest en een originele blik op de wereld.

Bijlo en De Goede interviewen als het duo DeGoedeBijlo onder anderen Olaf Sleijpen (directeur monetaire zaken van De Nederlandsche Bank), kunstenares Hanne Arends, econoom Heleen Mees en rijksbouwmeester Floris Alkemade. De reeks wordt wekelijks aangevuld met 4 nieuwe interviews.

Olaf Sleijpen is sinds februari van dit jaar directeur monetaire zaken van De Nederlandsche Bank. We praten met hem over de economische impact van de coronacrisis, die in zijn ogen een soort komeetinslag is, niet te vergelijken met de botsende planeten van de veel grotere crisis die ons nog te wachten staat, de klimaatcrisis. De Nederlandse Bank, vindt Sleijpen, is hoedster van de economische stabiliteit en kan niet anders dan haar bijdrage leveren aan de verduurzaming van de economie. Hoe eerder daarmee begonnen wordt, des te minder groot zal de economische schade zijn. Dat is geen politieke keuze, het is in ons aller economisch belang.

V.C.N.C., gesprekken over leven voor en na corona. Een samenwerking tussen de Lorenzetti Governance Foundation en Het Parool.

David De Goede heeft bedrijfskunde en antropologie gestudeerd. Hij was de eerste antropoloog die bij Philips in dienst kwam. Hij bouwde daar mede de afdeling Philips En De Samenleving op. De afgelopen 20 jaar was hij managing partner van een vooraanstaand headhuntersbureau met opdrachtgevers in het bedrijfsleven en het publieke domein.

Vincent Bijlo is theatermaker, schrijver en opiniemaker. Hij heeft een twintigtal cabaretprogramma’s op zijn naam staan en een aantal voorstellingen over de twintigste-eeuwse geschiedenis. Daarnaast publiceert hij romans en columns en maakt hij podcasts.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden