Lijstje
Dit zijn de bijzonderste koffiekoekjes van Amsterdam
Fotograaf Nynke Brandsma (36) legt elk koffiekoekje in Amsterdam vast, van fabriekswafeltje tot huisgebakken madeleine. Dit zijn haar favorieten in de stad.
Het koekjesproject van Nynke Brandsma
Sinds anderhalf jaar fotografeert Nynke Brandsma koekjes uit Amsterdamse horecagelegenheden. Van ministroopwafels, speculaasjes en stukjes boterkoek tot spritsen, likkoekjes en koffiekoekjes van de grote fabrikanten Alex Meijer en Lotus Bakeries. Ze neemt ze in een blauw doosje mee naar huis om ze vervolgens allemaal op exact dezelfde manier te fotograferen. “Veel koffietentjeseigenaren zien het koekje als iets dat ze gratis weggeven bij de koffie, terwijl de consument het als iets incluis ziet. Ik zie koekjes als een stukje liefde.”
Lees ons volledige interview met Brandsma.
De favoriete koffiekoekjes van Brandsma in Amsterdam:
- Spekkoek bij Café Cook, James Cookstraat 2.
- Roomboter-kaneelstengel bij Goos, Maasstraat 74. ‘Hier krijg je wisselende koekjes van leverancier Pons: vandaag roomboter-kaneelstengels, morgen is het maar weer afwachten wat je bij de koffie krijgt.’
- Boterkoek, huisgemaakt bij Café Van Leeuwen, Keizersgracht 711.
- Madeleine, huisgemaakt bij Stek, Wibautstraat 95.
- Chocolade-kokos-rumcake, huisgemaakt bij Lunchroom Grannies, Hoofddorpplein 19. ‘Soms ook andere smaken. Dit is de enige plek waar ik een koekje met alcohol erin bij de koffie kreeg.’
- Kokosmakroon, huisgemaakt bij Petit Lou, Weesperstraat 101a.
- Koekje uit Amsterdam ‘Een boterkoekje met 3 Andreaskruizen, ook verkrijgbaar in miniformaat, zowel onverpakt, verpakt in plastic als verpakt in composteerbare folie verkrijgbaar en geserveerd bij onder meer De Westervilla, Wildschut, ‘t Loosje en de Plantage.’
Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool
Bijna dagelijks tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Bekijk hier al onze uit-tips.
Zelf een goede tip? Mail ons via uit@parool.nl.