PlusNet open

De Omgekeerde Supermarkt, waar ze boodschappen inzamelen, lijkt in geen enkel opzicht op een voedselbank

Tkramrepus.  Beeld Dingena Mol
Tkramrepus.Beeld Dingena Mol

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: in de Omgekeerde Supermarkt aan de Czaar Peterstraat worden boodschappen niet gekocht, maar gedoneerd.

Marck Lauxtermann

In de strijd tegen armoede in Amsterdam bedacht studentenorganisatie Knappe Koppen een plek voor mensen om eten te doneren óf op te halen. Na een succesvolle test op de Prinsengracht, is in december de eerste permanente vestiging geopend in de Czaar Peterstraat 233, in Centrum.

Tkramrepus lijkt in geen enkel opzicht op een voedselbank. Winkelmandjes worden hier gebruikt als lampenkappen en de muren en vloer zijn versierd met vette blauwe, oranje of zwarte strepen, die refereren aan de strepen van hulpverleners.

“We willen met deze plek inspireren en energie uitstralen,” vertelt manager Puck Veen (26). “We vinden het belangrijk dat de winkel er goed en strak uitziet. Dat geeft ook een menswaardig gevoel.”

Het goede aan Tkramrepus is de zichtbaarheid, zegt Veen. “Veel mensen willen bijdragen, maar weten niet meteen hoe. Hier is de drempel erg laag om binnen te lopen en, bijvoorbeeld, een pak rijst te doneren.” Bovendien worden hier geen pakketten uitgedeeld, maar bepalen mensen zelf wat ze meenemen: “Die keuzevrijheid wordt ontzettend gewaardeerd.”

Volgens Veen komen de donateurs graag terug. “Wat me opviel, is dat daaronder juist veel mensen zijn die het niet zo breed hebben.”

Naast het organiseren van voedselvoorziening zamelt Tkramrepus geld in voor de Voedselbank. Boven het winkelgedeelte zit een coworkingspace, die wordt verhuurd. “Volgende week houdt Volt hier een borrel.” Ook wordt er koffie verkocht, waarbij het mogelijk is om één euro extra te doneren.

Tkramrepus probeert daarnaast een sociale functie te vervullen. “We willen een hippere versie van een buurthuis worden,” vertelt Veen. “Veel buurthuizen zijn gesloten, dus we merken dat er behoefte is aan sociaal contact. Mensen blijven graag even hangen voor een praatje.”

Tkramrepus

Czaar Peterstraat 233 (Oost)

Voorganger

Notenwinkel Let’s Get Nuts

Nodig

Olijf- en zonnebloemolie, wasmiddel, koffie, menstruatieproducten

Bijzonder

Dagelijks worden er ongeveer drie kratten voedsel gedoneerd

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden