Weekendtips

7 x de beste tips voor dit weekend in Amsterdam

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast zeven evenementen. Bekijk Turkse arthousefilms tijdens het Rode Tulp Film Festival of speel een potje pinkstergolf in het Noorderpark.

Paola Leijssen en Jelin Schut
De KinderParade. Beeld Sofie Simao
De KinderParade.Beeld Sofie Simao

Kinderen: De Wereld van de KinderParade

Tijdens dit Paradevoorproefje voor kinderen speelt ­Theatergroep Wie Walvis een voorstelling (5+) over een avontuur van twee vrienden. Lev woont op het noordelijk halfrond, Mare op het zuidelijk halfrond. Ze graven allebei een gat naar de andere kant van de wereld, en plots botsen ze op elkaar. Na de voorstelling van drie kwartier geeft Boks-je-Kunst een knutselworkshop, waarin kinderen aan de slag gaan met zeefdrukken. Er is er een all-you-can-drinklimonadestation en tussendoor is er wat lekkers.

Zaterdag, 13.00-16.00 uur, De Tolhuistuin, €13,50 voor kinderen

Still uit de documentaire ‘F*ck Endo’. Beeld Wilke Geurds
Still uit de documentaire ‘F*ck Endo’.Beeld Wilke Geurds

Documentaire: F*ck Endo

Endometriose is méér dan menstruatiepijn, laat visueel antropoloog en documentairemaker Wilke Geurds in de documentaire F*ck Endo zien. Hierin wordt het dagelijks leven van vier Nederlandse en Belgische vrouwen die aan deze chronische ziekte lijden op intieme wijze in beeld gebracht. Na de filmvertoning bespreken de voorzitter van de Endometriose Stichting, lotgenoten en zorgverleners hoe er meer begrip kan komen voor de onzichtbare ziekte endometriose.

Vrijdag, 20.00 uur, Pakhuis de Zwijger, gratis

De Hortus Botanicus. Beeld Hortus Amsterdam
De Hortus Botanicus.Beeld Hortus Amsterdam

Wandeling: Evolutie van het plantenrijk

Dit is het eerste weekend waarin je op stap kunt met de nieuwe approute van de Hortus Botanicus. Tijdens een wandeling van ongeveer een uur door de Hortustuin leer je over de evolutie van het plantenrijk. Oermossen en bekende bloemplanten worden besproken, maar ook de evolutie van het Nederlandse duinlandschap en kolibries komen voorbij. De route is te downloaden in de Hortus-app, in het Nederlands en Engels. En tussendoor is genoeg tijd voor een drankje in de Oranjerie.
Dagelijks, 10.00-17.00 uur, toegang Hortus €12,50

Kunstmanifestatie Weespers aan de wand. Beeld Mario Kolk
Kunstmanifestatie Weespers aan de wand.Beeld Mario Kolk

Kunst: Weespers aan de wand

Ga dit weekend eens kunst kijken in Weesp. Op zeven locaties, waaronder Wispe Brouwerij, het stadhuis en Nelis’ IJssalon, zijn tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken en meer moois van veertig kunstenaars en driehonderd kinderen te zien. Op vrijdag wordt de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand geopend in de Houtkerk. Op zondagmiddag is er in Nelis’ IJssalon een prijsuitreiking voor kinderen die hebben meegedaan aan een wedstrijd waarbij ze de mooiste bijen schilderden. Speciaal voor deze dag zal de ijssalon honingijs serveren.
Vrijdag 16.00-19.30 uur, zaterdag, zondag en maandag 11.30-17.30 uur, Weesp, gratis

Pinkstergolf. Beeld Huub Zeeman
Pinkstergolf.Beeld Huub Zeeman

Sport: Pinkstergolf

Ben je dol op minigolfen of heb je dat altijd al eens willen doen? Ga dit pinksterweekend met je vrienden, familie of buren naar het Rosarium in het Noorderpark en haal een golfstick. Bepaal je eigen hindernissen en routes langs de achttien tijdelijke minigolfbanen. Voor wie geen zin heeft om een balletje te slaan: toekijken is ook leuk. Muziek, hapjes en drankjes zijn aanwezig.
Zondag en maandag, vanaf 13.00 uur, Rosarium, Noorderpark, gratis

De grote kleine huisjesveiling. Beeld -
De grote kleine huisjesveiling.Beeld -

Kunst: De grote kleine huisjesveiling

Bij creatieve ontmoetingsplek Pexpo worden zondagmiddag 150 zelfgekleide huisjes tentoongesteld. Ze zijn gemaakt op meer dan twintig plaatsen in Noord: op scholen, bij verenigingen, bij café’s, bij de Tolhuistuin en bij de Verbroederij. De dertig mooiste en de meest bijzondere exemplaren worden geveild. De opbrengst van de veiling gaat naar Giro 555 en is bedoeld voor hulp aan slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Er zijn hapjes en drankjes. Veilingmeester is Sergio Vyent, de voormalige gastheer in het tv-programma First Dates.

Zondag 28 mei, 14.30 uur, Van der Pekstraat 49, gratis

Rode Tulp Filmfestival. Beeld -
Rode Tulp Filmfestival.Beeld -

Film: Rode Tulp Film Festival

Het festival met de allerbeste films van de Turkse arthousecinema, het Rode Tulp Film Festival, viert dit jaar zijn negende verjaardag. Dit jaar zijn voor de eerste keer ook films uit Euraziatische landen te zien, zoals Oezbekistan en Kazachstan. Het festival wordt geopend met de film Brother’s Keeper (Okul Traşı) uit 2021. Een moreel drama dat zich afspeelt op een strenge, geïsoleerde Koerdische kostschool, waar hoofdrolspeler Yusuf zich door allerlei bureaucratische hindernissen moet worstelen om zijn zieke beste vriend Memo te redden. De film wordt vertoond in LAB111, in aanwezigheid van de Turkse regisseur Ferit Karahan en hoofdrolspeler Ekin Koç.
Opening vrijdag 17.30 uur en filmvertoning 19.15 uur in LAB111, festival t/m 4 juni, entree €7,50

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden