Trending Bewaar

Wat Amsterdam mist: I AMsterdam-letters

Wat Amsterdam mist: I AMsterdam-letters
© Renske de Greef en Jan Hoek

Dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag: verplaatsbare I AMsterdam-letters.

In een reactie op een lezersbrief waarin iemand zich afvraagt of de IAMsterdam-letters voor eeuwig op het Museumplein blijven, legt Geerte Udo van Amsterdam Marketing uit hoe populair de letters zijn. Bij verplaatsing kregen ze zakken met dreigbrieven van woedende toeristen die hun vakantie naar Amsterdam als mislukt beschouwden wanneer ze thuis zouden komen zonder foto van zichzelf op de letters (nou oké, ze stuurden vooral mailtjes).

Het heeft iets liefs om te zien hoe vijftigjarige mannen als aapjes het bouwwerk beklimmen. Maar ook iets treurigs: dat tussen musea en het Concertgebouw, waarvan je hoopt dat ze inspireren een meeslepend en vooral creatief leven te leiden, mensen dezelfde foto maken.

Misschien kan Geerte Udo onderzoeken of het mogelijk is onder alle letters wieltjes te plaatsen, zodat mensen er woorden van kunnen maken. Zo zouden Sam, Ria en Marietje op hun naam kunnen zitten. Je kunt ze ook zo husselen dat er 'I AM MASTER' staat. Moeders kunnen er 'MAMA IS ER' van maken. Al zullen de meeste toeristen waarschijnlijk kiezen voor het prachtige woord 'ARSE'.

Heeft u een tip voor de schrijvers van deze rubriek? Mail naar wam@parool.nl