Trending Bewaar

Alleen muziek houdt giraffen rustig

Foto GPD/Evert Elzinga
Foto GPD/Evert Elzinga © UNKNOWN

AMERSFOORT - De giraffen in Dierenpark Amersfoort werden vorig jaar zo rustig van de Top 2000 op Radio 2 dat ze ook dit jaar worden getrakteerd op een jaarwisseling met muziek.

De dieren reageren erg schrikkerig op vuurwerk en moeten worden afgeleid om 'rare capriolen en uitglijden te voorkomen', aldus een woordvoerster van de dierentuin. ''Muziek werkt rustgevend voor ze, merkten we vorig jaar, dus dat gaan we zeker herhalen.

Ook andere dieren als struisvogels, orang-oetangs, leeuwen en tijgers zijn niet blij met de eindejaarsknallers. Een nacht in het binnenverblijf is voldoende om hen redelijk rustig te houden.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen ligt zo ver van de stad dat er weinig vuurwerkherrie te horen valt, zegt manager dierverzorging Dirk-Jan van der Kolk. Een beetje zorgen maakt hij zich wel om ijsbeer Huggies en haar twee pasgeboren jongen. ''Ze zit in een benauwd kraamhol en raakte vorig jaar nogal gestrest van alle kruitdampen. Veel kunnen we daar niet aan doen, dus hopelijk zakt de spanning snel.'' (ANP)