Stadsgids Bewaar

Zuigen en blazen voor een glaasje limoncello

Sara Massa, limoncellotelg, met een Sorrentocitroen van de Villa Massa Limoncello. 'It is very powerful.'
Sara Massa, limoncellotelg, met een Sorrentocitroen van de Villa Massa Limoncello. 'It is very powerful.' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Villa Massa Cocktails & Crafts Tour.

Je komt er niet meer mee weg zo'n drankje te presenteren zonder activiteit. Ik heb bij een whiskymerk eens staan boogschieten en ook had ik een slang in mijn handen.

Vandaag ga ik knutselen.

Villa Massa Limoncello is een ­familierecept uit 1890 met de beschermde, zoete Sorrentocitroen. Heel erg traditioneel en vakmanschap, zoals houtbewerken dat ook is, en glasblazen. Ik ga met alle drie kennismaken.

We verzamelen in het Open Design Centrum, waar het ruikt naar hout. We krijgen limoncello met prosecco en granaatappel. Door de boxen klinkt Paolo Conte - voor mij tikkie too much.

Sara Massa, nieuwe generatie van het limoncellogeslacht, vertelt over Sorrentocitroenen, stuk voor stuk met de hand geplukt, en we mogen er ook in eentje knijpen en er dan aan ruiken.

Ook Rein Aardse, eigenaar van het atelier, stelt zichzelf voor. "En die man daar die foto's maakt, is René."

Dertig foodies: "Haaaaaaaai René."

Eén cocktail en nu al melig.

We krijgen allemaal een houten Villa Massa-onderzetter met onze naam erin gelaserd. Dat is vooraf al gedaan, we mogen met een schuurblokje het randje splintervrij maken.

Mooi, dat handwerk.

We verplaatsen ons naar The Backstage, een atelier in De Pijp. Een gezellig fietstochtje met zijn allen, dit is niet voor niets The Cocktails & Crafts Tour. In het atelier staat Mart Martorell met een gasbrander.

Glas bestaat al zevenduizend jaar, het glasblazen werd door de Egyptenaren uitgevonden en geperfectioneerd door de Venetiërs.

Vloeibaar glas is vergelijkbaar met stroop en blazen doe je als in een ballon: het eerst zetje is het zwaarst. En met zuigen, blazen, draaien, knippen, bijwarmen en dan weer blazen maak je lepels, beertjes, konijntjes en limoncelloglazen.

Wij beginnen met het simpelste, een bolletje. Lang verhaal kort, het valt nog niet mee. Dat hele glas­blazen staat en valt bij subtiliteit en daar ga je al.

Wat Villa Massa Cocktails & Crafts Tour
Waar Open Design Centrum, Tolstraat / The Backstage, Daniël Stalpertstraat
Wie Sara Massa, Rein Aardse, Mart Martorell, Roxanne Pinckers, René van Meurs, Frank Scheers, Roger Bloem, Susam Pang
Wanneer woensdag 11 oktober, 16.00 tot 18.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans houdt het toch op een scheutje erbij ergens

Ik blaas een kleine pielemuis en vind het wel weer mooi geweest. Met een limoncello met tonic en basilicum - deze ga ik wel onthouden - ga ik buiten op de stoep een frisse neus halen.

Daar vertelt Ashkan Mortezapour van Dishtales net wat The Back­stage hier eigenlijk is: de wachtruimte voor mensen die nog geen tafeltje hebben bij The Avocado Show.

Deze moet even indalen. Dus een restaurant in De Pijp, koud een half jaar open, met enkel avocado­gerechten, heeft een apart pand aangeschaft zodat gasten niet buiten hoeven te wachten. Op hun avocado.

Mortezapour snapt het geheim van hun succes: "Al hun gerechten zijn instagrammable."

Zwijgend, maar toch ook weer wijzer dan gisteren stap ik op mijn fiets.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl