Stadsgids Bewaar

Zo ziet toeristisch Amsterdam er vanaf 9 meter hoogte uit

Marc Faasse legde met een selfiestick van 9 meter het toerisme in de stad vast
Marc Faasse legde met een selfiestick van 9 meter het toerisme in de stad vast © Marc Faasse

Van de I Amsterdam-letters op het Museumplein tot aan de wafelwinkels op Damstraat: fotograaf Marc Faasse legde de drukste toeristische plekken van Amsterdam vast van boven.

Marc Faasse begaf zich de afgelopen jaren op plekken waar menig Amsterdammer liever niet komt. Hij legde van 9 meter hoog de drukste toeristische plekken van Amsterdam vast. 

Hij deed dit op zijn vaste werkwijze: hij maakt zijn camera vast aan een glazenwasserstok, schiet per locatie honderden losse foto's en componeert deze vervolgens tot een groot beeld. 

De serie Toeristen in Amsterdam kwam tot stand met steun van het Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Nu de foto's zijn gemaakt, is het tijd voor stap twee: een expositie.

Tot in detail
Faasse wil de foto's op enorme tafels afdrukken, die eerst op het dakterras van de A'DAM Toren komen te staan en daarna in het Stadsarchief. "Op deze manier zijn de foto's ook echt recht van boven te bekijken, uit het perspectief zoals ze zijn gemaakt, en tot in detail te bestuderen." 

Zowel het Stadsarchief en de A'DAM Toren dragen bij aan de expositie, maar Faasse moet ook een deel zelf betalen. Daarvoor is hij op Voordekunst een crowdfundactie gestart, die nog vier dagen loopt. 

De expositie start bij de A'DAM Lookout van 31 maart tot en met 15 mei (entree attractie en tentoonstelling €12,50) en is van 19 mei tot en met 9 juli te zien in het Stadsarchief.