Stadsgids Bewaar

Zo vier je midzomernacht in Amsterdam

Zet als een Zweedse deerne een bloemenkrans op je hoofd en vier de zomerwende in Amsterdam.
Zet als een Zweedse deerne een bloemenkrans op je hoofd en vier de zomerwende in Amsterdam. © Flickr, Peter Salanki

Tijdens de langste dag van het jaar (21 juni) kun je ook in Mokum optimaal genieten van het zomerlicht. Dit zijn de leukste events tijdens de zomerzonnewende.

BBQ & chill
Omdat Oedipus Brewing het hele jaar volledig op zonnekracht draait viert de bierbrouwer tijdens midzomernacht een groot feest. Denk aan internationale biertjes, "sultry music performances", zonnegroeten én burgers van The Beef Chief (die in dit Amsterdamse burgerlijstje als favoriet uit de bus kwam).
Oedipus Brewing, Gedempt Hamerkanaal 85 (17.00 "tot zonsondergang") gratis 

Opera in het park
Tijdens de langste dag van het jaar kun je niet alleen binnen genieten van theater: het Nationale Opera & Ballet vertolkt speciaal voor het Holland Festival Richard Strauss' opera Salome (1905). De opera wordt in Park Frankendael live uitgezonden op een groot scherm. Dat betekent dat je in de zomerzon lekker door kunt kanen terwijl je nog iets cultureels doet ook.
Park Frankendael (20.00-21.45) gratis

Nachtelijke sauna 
Wie echt wil ontspannen kan net buiten Amsterdam de hele dag in de sauna doorbrengen. Zweedser wordt het niet. Fort Resort Beemster (bij Purmerend) is de hele nacht open, zodat je in een nachtelijk zonnetje kunt uitwasemen van de hot tubs, sauna's en klankschaalsessies. 
Fort Resort Beemster (23.45-06.00) 
Let op: vrijdag 23 juni 

Midzomernachtsurfen

Liever iets actievers doen? Speciaal voor de zomerwende kun je eenmalig 's avonds door de grachten peddelen op een surfplank. Gewoon niet denken aan Amsterdamned en in de schemering door blijven 'suppen'.
Via M&M SUP (19.00-21.00)

Vuurfestivalletje
In het Oosterpark wordt een sympathieke cultuurnacht georganiseerd in de vorm van het Midzomervuurfestijn. Er zijn dichters, muzikanten, verhalenvertellers en een "cacaoceremonie met proeverij". Tijdens zonsondergang is er een Indiase vuurceremonie.
Muziekkoepel Oosterpark (18.00-22.00) gratis 

Zwijmelen aan 't IJ
Het meest bekende musicalnummer over de zomer moet natuurlijk 'Summer Nights' uit Grease zijn. Daarom wordt de film woensdag 21 juni vertoond in de openluchtbioscoop van Meneer Nieges. Terwijl Danny en Sandy zingen over hun mooie zomeravonden kun jij onder het genot van een drankje wegzwijmelen aan 't IJ.
Meneer Nieges (21.00-23.30) gratis

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.