PS Stadsgids Bewaar

Zo verzamel je nog snel karmapunten op vrijdag de 13e

Om je karma weer wat op te krikken hoef je heus niet meteen het klooster in. Amsterdam heeft zat plekken waar je weer wat karmapunten kan scoren.
Om je karma weer wat op te krikken hoef je heus niet meteen het klooster in. Amsterdam heeft zat plekken waar je weer wat karmapunten kan scoren. © ANP

Raak je ook zo benauwd van vrijdag de 13e? Je kunt natuurlijk voorzichtig doen en hopen dat je niks overkomt. Proactieve Amsterdammers zetten een tandje bij en sparen zo snel wat karmapunten.

Hul je in een verantwoorde outfit
De inborst van de Amsterdammer is in principe goed. Niemand wil een shirt dragen dat gemaakt is door arme mensen in een bloedhete kledingfabriek. Maar (sociaal) duurzame kleding vinden is lastig, zo lijkt het. Er is Nukuhiva, de winkel van presentatrice Floortje Dessing, maar verder? En ziet duurzame kleding er sowieso niet uit alsof het van versnipperde kokosmatten gemaakt is? Maar dan peperduur? Nee hoor, met dit lijstje van 11 kledingwinkels die niet leunen op sweatshops, kom je een heel eind.

Laat je vlees eens staan 
'Je moet als vleesliefhebber wel héél erg overtuigd zijn van je carnivore superioriteit, wil je niet zo nu en dan door het vermoeden worden beknaagd dat je je aan de verkeerde kant van de geschiedenis bevindt,' schreef Hiske Versprille laatst. Vlees schrappen doet de culinair journalist vooralsnog niet, maar af en toe wat minder kan geen kwaad. 
Check daarom ons lijstje van vegan restaurants in Amsterdam. 

Eet een tosti van oud brood
Met oud brood kun je een uitstekende broodpudding en tosti's maken. Daarom geven ze bij 'broodoutlet' De Tweede Jeugd, brood dat bakkers anders zouden weggooien een nieuwe kans. Met succes: hun kimchitosti werd door Amsterdammers alom geprezen.
NDSM, Ms. van Riemsdijkweg 30 (wo t/m zo)

Stel je koffie even uit
Bij café Pollux, Bagels & Beans Clercqstraat, café Toussaint, koffiebar Maling, Daan's Deli, IJssalon Mezzo, Gertruud's koffie en Eetlokaal LT kan je mensen zonder geld trakteren op een kopje koffie. We horen je denken: 'Dat kan toch overal?'. Klopt. Maar hoe vaak ben jij aan iedereen op straat of in een café gaan vragen of ze platzak zijn en zin hebben in een bakkie? Juist ja.
Daarom kan je in eerder genoemde tenten - naast je eigen koffie - een 'uitgestelde koffie' bestellen (hoeft trouwens niet per se koffie te zijn). Die wordt gegeven aan iemand die het zelf niet kan betalen.

Adopteer een Amsterdams hondje, of poesje
Zwarte katers hebben op vrijdag de 13e niet de beste reputatie, maar ook zij verdienen liefde. In het dierenasiel van Amsterdam (DOA) zitten tientallen honden en poezen in allerlei kleuren te wachten op een baasje.
Kun je die niet mee naar huis nemen? Voor een euro per week 'adopteer' je een dier op afstand. Met die kleine bijdrage worden de dieren blijvend verzorgd tot ze een nieuw baasje vinden. Bekijk hier alle lieve snoetjes.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.