live

Zo kwam Sinterklaas aan in Amsterdam

Hij is er weer: Sinterklaas. De goedheiligman zette zondag samen met zijn (nieuwe) Pieten voet aan wal in Amsterdam.

Nabeschouwing

Traditiegetrouw voeren de Sint en zijn Pieten over de Amstel naar het Scheepvaartmuseum. Langs de kant verzamelden zich tienduizenden kinderen en ouders om de goedheiligman een warm welkom te geven. 

"Er stonden onwaarschijnlijk veel mensen langs de weg. Overal blije kindergezichtjes," blikte de woordvoerder van de organisatie tevreden terug. In totaal stonden er volgens hem ruim 320.000 mensen langs de route die de Sint aflegde.

Iets voor twaalf uur zette de Sint voet aan wal bij het Scheepvaartmuseum. Daar werd hij welkom geheten door loco-burgemeester Eric van der Burg. "Ik vind het zo heerlijk om weer in Amsterdam te zijn," zei de goedheligman, die daarna de sleutel van de stad in ontvangst nam. Daarna vertrok de Sint in een bonte stoet door de stad, langs onder meer het Waterlooplein en de Munt naar de Dam, waar hij om kwart voor 3 arriveerde.

Volgens de organisatie heeft zich geen enkel incident voorgedaan. 

Protest
De officiële intocht in Amsterdam is de grootste van het land. Maar zaterdag zette de Sint ook al voet aan wal in onder meer Weesp, Tuindorp Oostzaan, Amstelveen en Landsmeer.

In Weesp leidde de aanwezigheid van traditionele Zwarte Pieten tot protest. Enkele tientallen mensen hadden zich opgesteld in het centrum en droegen borden met teksten als 'Zwarte Piet = racisme' en riepen leuzen als 'Mijn huid, mijn haar, is geen kostuum' en 'Zwarte Piet is zwart verdriet'.

Bij de Amsterdamse intocht droegen de Pieten dit jaar alleen nog roetvegen, en splinternieuwe, felgekleurde pakken. De bedoeling hiervan was dat ze eruit zagen als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Kameel
Meer verandering was er bij een kleine optocht met Sinterklaas in Osdorp. Daar gebruikte de goedheiligman geen paard, maar een kameel als vervoersmiddel. Tijdens de optocht door de wijk werd er ook Arabische muziek gespeeld.

Lees hieronder terug hoe de verschillende intochten verliepen:

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Livestream Rokin

  Kijk hieronder terug hoe de Sint en zijn Pieten in een bonte stoet aankwamen op het Rokin.

 2. Beelden boottocht

  Duizenden mensen stonden langs de kant toen Sinterklaas vanaf de Omval over de Amstel de stad invoer. Hieronder een impressie.

 3. Stoomboot vertrekt

  Nadat de Sint aan land is gegaan bij het Scheepvaartmuseum, vaart de stoomboot weer weg.

 4. Sint komt aan bij Scheepvaartmuseum

  Sinterklaas heeft om zeven minuten voor 12 voet aan wal gezet bij het Scheepvaartmuseum. Daar werd hij welkom geheten door loco-burgemeester Eric van der Burg. "Ik vind het zo heerlijk om weer in Amsterdam te zijn," zei de goedheligman, die daarna de sleutel van de stad in ontvangst nam.

  Om half 1 vertrekt de Sint vanaf het Marineterrein voor een tocht door de stad, langs onder meer het Waterloopein en de Munt naar de Dam, waar hij om kwart voor 3 wordt verwacht.

 5. Meer mensen op de been

  Het ligt misschien aan het goede weer, maar de intocht van 2017 is drukker dan die van vorig jaar, zo laat de organisatie weten. Duizenden mensen zijn op de been om de goedheligman te verwelkomen in de hoofdstad.

 6. Pietenboot langs de Hortus

  Een boot vol Amsterdamse Pieten nieuwe stijl is langs de Hortus Botanicus gevaren. Ook Sinterklaas vaart momenteel over de Plantage.

Voorbeschouwing

Zondag is het weer zo ver: Sinterklaas en zijn Pieten komen aan in Amsterdam. De 79e intocht in de stad begint om 10.00 uur.

Traditiegetrouw vaart de stoomboot van Sint over de Amstel naar het Scheepvaartmuseum. Hij vertrekt bij De Omval rond 10.00 uur, en arriveert om 11.30 bij het Scheepvaartmuseum. Daar spreekt hij de Amsterdammers toe.

Na een rustpauze vertrekt hij om 12.30 uur in een grote optocht op zijn paard via het Waterlooplein, Rembrandtplein en de Munt naar de Dam. Daar is van 13.45 tot 15.30 uur een feestprogramma met muziek. Voor ongeduldige kinderen en ouders is op Twitter precies te volgen waar de Sint op dat moment is.

Zie ookHier komt Sinterklaas aan in Amsterdam en omstreken

De bijna 400 pieten krijgen bij de Amsterdamse Sinterklaasintocht een nieuw uiterlijk.

Met felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, zullen de pieten eruitzien als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Zie ook: Metamorfose Piet is voltooid: 'Nu weer richten op het sprookje enBezwaar tegen nieuwe Piet: 'Ene kwaad ingeruild voor het andere'