Stadsgids Bewaar

Zo is Amsterdam bereikbaar op Koningsdag

Op de grachten is geen plek voor autos met Koningsdag.
Op de grachten is geen plek voor autos met Koningsdag. © Eve Plevier

Wie naar Amsterdam wil komen op Koningsdag moet rekening houden met drukte en wegafsluitingen. Delen van het centrum zijn niet bereikbaar voor autoverkeer en trams en bussen rijden anders dan normaal.

Het grootste deel van het centrum is tijdens Koningsdag afgesloten voor autoverkeer. Het gaat hierbij grofweg om het gebied binnen de Singelgracht, Haarlemmer Houttuinen, Nassaukade, Stadhouderskade, de Amstel en de Valkenburgerstraat. 

De afsluiting van het Muntplein start al om 04.00 uur, de overige afsluitingen gaan in vanaf 07.30 uur. Zodra delen van de stad aan het eind van de dag zijn schoongemaakt, worden ze weer toegankelijk.

Wie van buiten de stad met de auto wil komen, wordt aangeraden te parkeren op een P+R aan de rand van de stad. De P+R bij de RAI is op Koningsdag gesloten. 

Trams en bussen
Trams en bussen rijden op Koningsdag aangepaste routes en rijden volgens de zaterdagdienstregeling. Op Amsterdam Centraal stopt alleen tram 26, in de binnenstad rijden helemaal geen trams. De streekbuslijnen vanuit het zuidwesten rijden tot aan busstation Elandsgracht.

GVB-bussen en streekbussen vanuit Noord rijden wel naar het busstation op CS. De metro's rijden ook hun normale routes, alleen metrostation Amsterdam RAI is gesloten.

Pont
Er worden extra ponten ingezet van en naar de NDSM-werf. De pont richting de NSDM-werf vertrekt vanaf Amsterdam Centraal en vanaf de steiger aan de Westerdoksdijk, naast het Stenen Hoofd. Het Distelwegveer vaart niet.

Trein
De NS verwacht dat op Koningsdag een kleine 200.000 mensen met de trein richting Amsterdam komen en voert de Oranjedienstregeling in, met extra treinen en een aantal gesloten stations.

De meeste reizigers zullen via Centraal en Zuid in de stad arriveren. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten. Alle overige stations zijn wel open. De internationale treinen stoppen op Koningsdag niet op Amsterdam Centraal, maar rijden tot en vanaf de Schiphol.

Taxi's
Op 27 april zijn de taxistandplaatsen in de binnenstad waar vrijmarkten zijn tijdelijk opgeheven. Taxi's zijn te vinden op de taxistandplaats achter Centraal Station, op de Stadhouderskade bij het Leidseplein en op de Blauwbrug bij de Stopera.