PS Stadsgids Bewaar

Zeemeerminnen bij de opening van The Harbour Club

Joost Verhoeven (Harbour Group), chef-kok Ingmar Ipema en Herman van der Poel (Apollo Hotel). 'We gaan het jullie laten beleven'
Joost Verhoeven (Harbour Group), chef-kok Ingmar Ipema en Herman van der Poel (Apollo Hotel). 'We gaan het jullie laten beleven' © Hans van der Beek

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de opening van The Harbour Club Vinkeveen.

The Harbour Club krijgt een nieuwe vestiging en daarom worden we welkom geheten door twee dames met een kapiteinspet. Over hun jurken twijfel ik, dus vraag ik, journalist die ik ben: "Zijn jullie kapiteins of zeemeerminnen?"

Meisjes: "Wij zijn een soort classy kapiteins. Wij zijn het entertainment van vanavond. Later ziet u ons nog terug als zeemeermin."

Twee keer goed. Ik word langzaam echt expert in gekkigheid.

De nieuwe Harbour Club zit in het eveneens gloednieuwe Apollo Hotel, in de oksel van afslag Vinkeveen, of zoals ontwerper Will Erens het zo verfijnd verwoordt: "Hoe vet dat mensen hier aankomen voor een snelle wip en dit aantreffen."

Eerst gaan we een kamer bezichtigen. Ik stap naar binnen en hoor een geschrokken vrouwenstem: "Hallo!?" Ze komt overeind uit bed, gekleed in een witte herenblouse.

Je schrikt toch.

Goede grap, het is één van de twee welkomstmeisjes. In de volgende kamer, de suite, ligt een zeemeermin op bed. De schrik is er dan al af.

Via de ontbijtbar - er hangt een houten zeilboot aan het plafond - gaan we naar het terras. Het weer zit nog wat tegen en de buitenbar moet nog worden gebouwd, maar het beeld is duidelijk. Zitrondo's, veel hout, warmtekachels en een steiger met bootjes die te huur zijn voor 75 euro per uur.

Alleen jammer van dat lelijke blok beton dat daar in de steigers staat, en het fijne uitzicht blokkeert. Dat zeg ik ook tegen Apollo-directeur Herman van der Poel. "Wat is dat lelijke blok beton? Zonde, hoor."

Van der Poel: "Dat wordt ons ­congrescentrum. Met vergaderruimtes, hoor ik, en plek voor een diner voor 350 mensen."

Aan tafel kom ik te zitten naast Patty Zomer, favoriete Dolly Dot uit mijn knapentijd. Ze vertelt dat ze haar Parool-abonnement heeft opgezegd omdat de krant in haar dorp pas de volgende dag wordt bezorgd. Ik heb daar weinig antwoord op.

Wat Opening The Harbour Club Vinkeveen
Waar Apollo Hotel, Groenlandsekade, Vinkeveen
Wie Herman van der Poel, Joost Verhoeven, Will Erens, Quinty Trustfull, Patty Zomer, Paul van der Linden
Wanneer donderdag 20 april, van 19.30 tot 01.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ****
Hans keek Ajax op zijn telefoon, lange tijd met godverdegodverende obers om zich heen.

Later probeer ik ons contact nog vlot te trekken. Ik tik haar op de schouder: "Patty! Patty! Ajax staat nog 0-0."

Zomer: "Oh? Dat moet je maar aan Quinty vertellen. I don't give a flying fuck."

Dan buigt Paul van der Linden zich naar me toe. "Even iets voor jou. De naam hier is verkeerd. Weet je hoe ze het moeten noemen? The Amsterdam Lake District. Hé! Voor jou."

Als je erover nadenkt, tamelijk briljant. Zandvoort is al Amsterdam Beach, Muiden Amsterdam Castle, dus waarom de Vinkeveense Plassen niet het Lake District?

Doe ermee wat u wilt, maar stuur dan wel even een bloemetje naar Paul van der Linden.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl