Stadsgids Bewaar

Zaak op Stenen Hoofd strikt bijzondere nachtwaker

Tamara Jongsma in haar keet waar ze Brandendzand vanuit runt
Tamara Jongsma in haar keet waar ze Brandendzand vanuit runt © Harold Thiehatten

Na een succesvol seizoen is Tamara Jongsma (54) terug met haar zaak Brandendzand op het Stenen Hoofd. Door vernieligen in de eerste nacht zag ze zich genoodzaakt hulp in te schakelen. En nu heeft ze een wel heel bijzondere nachtwaker gestrikt.

Ze had er zo'n zin in. Het vorige zomerseizoen runde Jongsma met veel plezier haar zaakje Brandendzand op het Stenen Hoofd. Op een steenworp afstand van het Centraal Station bood ze de verhitte reiziger verkoeling met dranken en spijzen. Bij buurtbewoners en forenzen van de Houthavenveren bleek haar tent al snel geliefd. 

In de fik
Dit jaar mocht ze van de gemeente opnieuw haar keet opengooien en sinds april is ze weer op het rafelrandje van Amsterdam-West met uitzicht op het IJ te vinden. Maar de pret werd de ochtend na de opening in de kiem gesmoord toen bleek dat vandalen 's nachts haar hooibaalbanken in de fik hadden gestoken.

Ik ben jaloers hoor, want dit is het mooiste stukje van Amsterdam

Tamara Jongsma, uitbater Brandendzand

"De brandweer had mij niet ingelicht. Het zag er heel treurig uit." Behalve de ravage trof ze ook een logé op haar veranda aan. "Ik heb hem wakker gemaakt en gevraagd of hij iets had gezien maar hij had de boel ook in die staat aangetroffen. We raakten aan de praat en hij hielp me met opruimen en het opbouwen van het terras."

Nachtwaker
De man bleek Paul Catalin uit Roemenië en is na die eerste ontmoeting eigenlijk niet meer weggegaan. "Ik was behoorlijk geschrokken van de brandstichting. Het is toch een verlaten hoekje van de stad. Ik heb Paul gevraagd of hij, in ruil voor een slaapplek, 's nachts een oogje in het zeil wil houden." Daar had Catalin wel oor naar. Jongsma: "Zo kwam ik aan mijn eigenste nachtwaker!" 

"Elke avond als ik naar huis ga, rolt hij zijn slaapmat uit. Ik ben jaloers hoor, want dit is het mooiste stukje van Amsterdam." Paul is inmiddels een bekende voor de gasten van Jongsma. "Hij krijgt van iedereen klusjes aangeboden.

Paul pakt van alles aan, gaat heel gedisciplineerd te werk." Jongsma hielp hem aan een baantje als afwashulp in een restaurant. "Het begint nu allemaal een beetje te rollen. Ik hoop dat als ik in oktober sluit Paul zelfstandig is en een eigen huisje kan huren."