PS Stadsgids Bewaar

Yvette van Boven toont bijzonder kookgerei uit Tropenmuseum

Yvette van Boven ging op zoek naar objecten uit eetculturen uit de hele wereld
Yvette van Boven ging op zoek naar objecten uit eetculturen uit de hele wereld © Sasha de Boer

Potten, pannen, bewaarmethodes en kookgerei: kok Yvette van Boven ging voor haar eigen mini museum door het depot van het Tropenmuseum op zoek naar objecten van verschillende eetculturen.

Met haar vondsten richtte Van Boven een minimuseum in het Tropenmuseum in. Ze toont daar onder meer een thermosfles gemaakt van een kamelenhals, een theepot van kokosnoot, een lepel van de hoorn van een waterbuffel en een bijzondere oven uit Papoea Nieuw-Guinea.  

"Een heel spannende ervaring," noemt Van Boven haar bezoek aan het depot. "Een onwaarschijnlijke schat aan artikelen, gebruiksvoorwerpen en bouwwerken. Te veel om op te noemen." 

Eten bewaren
In haar selectie toont Van Boven dingen van uit de hele wereld die bedacht en gemaakt zijn om te gebruiken voor het bereiden of opdienen van een maaltijd, om mee te eten of spullen in te bewaren.

Als je het stapje eraf haalt, ruikt het vanbinnen nog steeds weeïg naar melk

Met name de jerrycan gemaakt van een kamelenhals vindt Van Boven bijzonder. "Een jerrycan voor zuivel, een melkbus zou je kunnen zeggen. Als je het stopje eraf haalt, ruikt het vanbinnen nog steeds weeïg naar melk. Niets wordt weggegooid, álles wordt gebruikt. Zo ook de hals van een kameel dus."

375.000 objecten
Het minimuseum van kok Van Boven is een poging van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde om meer verborgen schatten te kunnen delen met het publiek. Samen bewaren de musea maar liefst 375.000 objecten in depots en ze vinden het zonde dat een groot deel daarvan het grote publiek niet bereikt. 

Eerder richtten Floortje Dessing, Kenny B, Soufiane Touzani en Filemon Wesselink een eigen minimuseum in.

Het minimuseum van Yvette van Boven is van vrijdag 3 november tot zondag 31 december te bezoeken.

Lees ook: Yvette van Boven: 'Ik zal nooit een gematigd mens worden'