Stadsgids Bewaar

Yogales met een geitje op je rug

Het kan zomaar gebeuren dat een geitje op je rug klimt tijdens de downward facing goat, eh, dog.
Het kan zomaar gebeuren dat een geitje op je rug klimt tijdens de downward facing goat, eh, dog. © Brenda Bood

Geitenmelk, geitenkaas, geitenijs, geitenyoga. Eh, geitenyoga? Ja, op de Geitenboerderij in het Amsterdamse bos kun je yogales volgen tussen de kleine geitjes.

Op zaterdagochtenden rolt yogalerares Brenda Bood met maximaal 8 cursisten de yogamatjes uit in het stro om te midden van jonge geitjes hun yogaoefeningen te doen. Ze is er begin dit jaar mee gestart en is er inmiddels van overtuigd dat het een ideale plek is voor yoga. "Je leert hier heel goed loslaten." 

Toen een yogales tussen geiten in Oregan in de Verenigde Staten een virale hit werd, was het idee bij Bood snel geboren om het ook in Amsterdam te gaan doen. De optelsom: Bood geeft al yogales sinds 2014 en haar oom en tante runnen de Ridammer geitenboerderij in het Amsterdamse Bos.

Onverwacht
Is yoga doorgaans een vrij serieuze aangelegenheid waarbij houdingen met veel aandacht worden uitgevoerd, de les op de geitenboerederij is speelser. "Er gebeuren allerlei onverwachte dingen. Er kan ineens een geitje op je rug springen of aan je haar gaan knabbelen," zegt Bood. "Daardoor leer je verwachtingen loslaten. Je kunt niet alles plannen."

Als wij zen worden, worden de geiten ook rustig

Volgens Bood spiegelen de dieren het gedrag van de mensen. "In het begin zijn ze druk, maar als wij zen worden, worden de geiten ook rustig."

Tussen de keutels
Wie normaal sport in een zaal, moet vast even wennen aan yoga met de blote voeten in het stro tussen de geitenkeutels. "Ik ben ervan overtuigd dat het goed is voor mensen om meer in contact te komen met de natuur," zegt Bood. "En ook om vies te durven worden. Het kan zomaar gebeuren dat een geitje op je yogamat plast, ja. Daar moet je je in het begin misschien even bij neerleggen, maar het is heel bevrijdend. En goed voor je immuunsysteem."

Gebeurt de yoga alleen te midden van jonge geitjes? "Ja. Ik weet wel een paar volwassen geiten die er goed tegen zouden kunnen, zoals nummer 33 en nummer 37, maar geiten blijven toch onvoorspelbaar."

Knuffelen
Tussen de oefeningen door is er ook tijd om de dieren te knuffelen. "Door de aanraking met een dier maak je het knuffelhormoon oxytocine aan waardoor je lichaam zich vanzelf ontspant. En jonge geitjes zijn nieuwsgierig en heel schattig, daar is geen enkele spanning in je lichaam tegen bestand."

Voor een les - €25 inclusief geitenknuffelen en koffie met taart - moet je je vooraf aanmelden. Per les kunnen 8 mensen deelnemen. Vanaf 1 april wil Bood de lessen buiten gaan geven en is er waarschijnlijk plek voor meer deelnemers.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool .