PS Stadsgids Bewaar

World Cinema Festival dit jaar in het teken van Turkije

Stil uit de openingsfilm The Salesman
Stil uit de openingsfilm The Salesman © YouTube

Filmfestival World Cinema Amsterdam, dat donderdag 18 augustus begint, staat dit jaar in het teken van de Turkse cinema.

Tijdens het festival zijn veertig films te zien in Rialto, het openluchttheater van Het Vondelpark, De Balie, op het Marie Heinekenplein en het dak van de VU. Turkije staat centraal, maar ook continenten als Latijns-Amerika, Azië en Afrika komen voorbij.

Negen films doen mee aan het competitieprogramma. Dit zijn films van jonge, debuterende regisseurs. Zij maken kans op de juryprijs of de publieksprijs.

Turkse films
Onder de noemer Cinema Turkey Now worden documentaires en films van Turkse bodem getoond over onder meer de positie van vrouwen in het land en de Koerdische cultuur. Daarnaast vindt op 22 augustus een panel met Turkse filmprofessionals plaats in Rialto, waar de filmmakers vertellen over de Turkse filmwereld.

De aanwezige filmmakers zullen na het vertonen van de films vragen van kijkers beantwoorden. Ook vinden verschillende dansfeestjes plaats en worden in Rialto maaltijden geheel in thema geserveerd, gekookt door onder meer Simo Bouabgha, de chefkok van Meneer de Wit Heeft Honger.

The Salesman van Oscarwinnend regisseur Ashgar Farhadi is de openingsfilm van het festival. Het complete programma vind je op de website.