PS Stadsgids Bewaar

Wordt de pop-up een succes, krijgen ze 30 studiepunten

Het HvA-vijftal van spott.: Guus Schrameijer, David 
Tijnagel, Kelly Zoethout, Jamil Mensah en Jeffrey 
Beukering. 'Hoe houden we de winkel aantrekkelijk?'
Het HvA-vijftal van spott.: Guus Schrameijer, David Tijnagel, Kelly Zoethout, Jamil Mensah en Jeffrey Beukering. 'Hoe houden we de winkel aantrekkelijk?' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: opening pop-up spott.

Op de stoep zitten jongelui onder een partyluifel. De glazen bubbels staan al ingeschonken op tafel, en dat met deze hitte. Het zal niet lang duren of de mensen hier gaan giechelen.

Ik ben in de Czaar Peterstraat, twee jaar geleden uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Uitgerekend deze tochtstrook met inderdaad een hoop pop-ups. De man die die verkiezing erdoorheen heeft gekregen, verdient de Lifetime Spindoctor Award.

Spott., want hun opening vieren we vandaag, is ook zo'n pop-up. Naast de bijna lauwe bubbels hangt een banner: 'Wegens succes geopend tot juni.'

Goeie tekst.

Ook: 'De leukste giftshop van Amsterdam met een uniek verhaal.'

De komende maanden zitten hier vijf HvA-studenten voor hun minor Ondernemerschap. Als ze van spott. een succes maken, hebben ze dertig studiepunten in da pocket.

Er komt ook een student die onderzoek gaat doen naar de profilering van de Czaar Peterstraat als winkelstraat. Daar ben ik inderdaad bijzonder benieuwd naar, ja.

In de shop liggen vrolijke artikelen, gemaakt door medestudenten. Denk: een lamp van fittingbuizen, bier voor na het sporten en speakers van kokosnoten.

Op een bankje zitten drie jonge meisjes en een vrouw die ook 'u' wordt genoemd. Zoiets schept een band en ik maak een foto.

Twee van de meisjes hebben hier ook hun product staan: Lowine. Dat komt van low wine. Juist, wijn met minder alcohol, tussen de zes en tien procent.

Bo Rustenburg: "Plume is de toekomst."

Excuus?

"Plume. Vederlicht. Dorstlessen in plaats van alcohol drinken."

Maar waarom zou je dat willen, beste Bo?

"Misschien komt u in een situatie waarin u na het derde, vierde wijntje denkt: dit is niet handig. Met Lowine kunt u langer genieten."

Weer eentje die u zegt.

Waarom toch deze ambitie?

Willemijn Koster: "Als je ieder weekend onder de bar eindigt, ga je je toch achter je oren krabben."

Dat zijn begrijpelijke teksten.

Wat opening pop-up spott.
Waar spott., Czaar Peterstraat
Wie Mariëtte Fehmer, Ynzo van Zanten, Bo Rustenburg, Willemijn Koster, Mick Remmers, Teun Latour, Thirza Kok
Wanneer vrijdag 20 april, 17.00 tot 20.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans verwerkt wijn van zes procent alcohol. Moet dan werkelijk alles kapot?

Opeens staan twee frisse jongens voor mijn neus. Je kunt het ook tackelen noemen. Voor sales hebben ze vast een 9.

Kinderen spelen te weinig buiten en daarom hebben ze een app ontwikkeld, Pleintje. Mick Remmers, ja, of Teun Latour: "Een cross-over van binnen naar buiten: 29 minuten buitenspelen en 1 minuut op je telefoon." Tijdens die ene minuut kun je app-gebruikers in de buurt zoeken om mee te voetballen of verstoppertje te spelen.

En dan is daar nog Thirza Kok met haar Monday Jokes-ansichtkaarten. Zijn ze grappig?

Kok: "Erg."

Dat is in elk geval een uitstekende pitch.

En ja hoor: 'Don't leaf me,' zegt een blad. 'I wood never,' antwoordt een boomstronk (1,95 euro).

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.