Verse spinazie; die heerlijke smaak van vroeger, toen de zomers nog eindeloos duurden. Een bewerkelijke groente, dat wel, want je moet die berg blaadjes zorgvuldig wassen en uitzoeken. Dikke stelen eraf, lelijke blaadjes eruit. Tenzij je ze natuurlijk gewassen koopt. Wel zo gemakkelijk. Dan is spinazie ineens een supersnelle zomergroente, want het is zó gaar. Ideaal voor in de wok, zeker de wilde variant.

Wilde spinazie, te herkennen aan z'n frommelige bladen, is grover en steviger van structuur. Het wordt geïmporteerd uit Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Turkije, waar ze ook de volwassen bladen en stelen oogsten. Grote voordelen: wilde spinazie slinkt minder, heeft meer smaak en blijft langer goed.

Het is niet zo fluweelzacht als onze bladspinazie, waarvoor alleen de jonge, gladde blaadjes worden geoogst. Voor de klassieke bereiding, met een gekookt eitje, nieuwe aardappels en broodsoldaatjes, gaat er niets boven jonge Hollandse bladspinazie. Voor een temperamentvolle wokschotel (zie recept) kun je beter wilde nemen.

De naam wilde spinazie suggereert misschien dat hij zo uit de vrije natuur komt, maar dat klopt niet. Hij groeit gewoon heel keurig op akkers, niets wilds aan. Alleen zijn bladvorm en stelen zijn nogal grillig, vandaar.

Er doen meer wilde verhalen de ronde over spinazie. Zo zou het je heel sterk maken omdat het berstensvol ijzer zit. Denk aan Popeye. Nou, dat valt reuze mee, of tegen. Een tomaat of rode biet bevat al meer ijzer dan een ketel vol spinazie. Wie echt ijzer nodig heeft, zwangere vrouwen met bloedarmoede en aansterkende zieken, kan beter meer rood vlees eten.

Ook zou het eten van spinazie samen met vis ongezond zijn. Vervelend misverstand, want juist die combinatie is zo heerlijk. Een moot zalm op een bedje spinazie, perfect. Dat vette volle ronde van de vis met het strakke frisse van de groente! Of Kabeljauw Florentine, met gegratineerde spinaziekaassaus, mmm.

Het werd ons afgeraden door het Voedingscentrum omdat er in spinazie veel (ongevaarlijke) nitraten zitten, die samen met bepaalde eiwitten uit vis in het spijsverteringskanaal mogelijk kunnen worden omgezet in nitriet, dat maagkanker bleek te bevorderen bij ratten. Bij mensen is dit verband nooit aangetoond.

Voedingsdeskundigen en kankerexperts zien geen enkele reden om het eten van verse groenten als spinazie en sla te ontmoedigen, integendeel: een flinke portie (twee ons) per dag helpt ons juist bij het voorkomen van kanker. En vis, vooral vette, blijkt een goede partner in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Het laatste vooroordeel _ spinazie bereiden is moeilijk en tijdrovend _ is ook uit de wereld. ,,Ga zo door mijn kind en ge zult spinazie met zand eten", voegde mijn oude hoofdonderwijzer me lollig toe, wanneer ik weer een goed rapport had. Immers, meisjes met hoge cijfers hoefden niet naar de huishoudschool (spinazieacademie) en zouden dus nooit goed leren spinaziewassen. Met de teelt-, verpak- en wasmethoden (met ijswater) van tegenwoordig, heb je dat kunstje niet langer nodig!

Haal je spinazie ongewassen bij de Turkse groenteman of uit eigen moestuin, dan blijft gelden: spoelen met koud water tot er geen zand meer afkomt, en nog een keer voor de zekerheid. Anders knarst het tussen de tanden. (PUCK KERKHOVEN)

RECEPT

Spaanse roerbakspinazie
(vegetarisch voor 4 personen)

1 grote ui, gesnipperd
half rood pepertje (zonder pitjes), fijngesneden
1 grote teen knoflook, fijngehakt
halve rode paprika, in blokjes
1 kilo (wilde) spinazie
olijfolie
2 oude witte boterhammen
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
theelepeltje ketjap
peper en zout
150 gram feta

Was spinazie zonodig, verwijder dikke harde stelen. Verhit olijfolie in wok, voeg rode peper en uisnippers toe en bak tot ze zacht zijn.
Voeg knoflook en rode paprika toe en laat 2 minuten doorbakken. Voeg spinazie toe en roerbak tot het is geslonken.

Rooster boterhammen, maak er wrijvend tussen de handen paneermeel van. Voeg toe en roer samen met pijnboompitten door spinazie.

Breng op smaak met ketjap, zout en peper. Laat even doorwarmen, verkruimel feta erover en serveer met gebakken aardappels of aardappeltortilla. Schenk er stevige rode wijn bij.

Tip: Deze spinazie vormt een ideaal bedje voor gebakken vis, zeeduivel of zalm bijvoorbeeld. Laat feta weg.