Van de toprestaurants hoeven we met kerst niet per se bij hen te komen eten, maar graag wel van hen. Nu de crisis tot cocoonen heeft geleid, speelt de hogere horeca daarop in met een gastronomische thuispropositie. We kunnen op elk niveau terecht.

Driesterrenrestaurant De Librije belooft 'geen kerststress en uren zwoegen in de keuken' als u voor 75 euro het afhaalmenu bestelt. Daarbij inbegrepen is een dvd met Jonnie Boer in de keuken.

Restaurant Ron Blaauw biedt voor 70 euro - sterretje minder - twee gangen meer, maar voorziet verder slechts in 'heldere afmaakinstructies'. En de viergangenkerstdis van restaurant Spring verlangt slechts 55 euro.

Nu de meestgestelde vraag in december - 'wat eten we met kerst?' - beantwoord is, luidt de vraag meteen: wat drinken we erbij? Mooie wijn natuurlijk. Al is het maar, omdat dit ook zo fijn in het tijdsbeeld past.

Slijters, wijnspeciaalzaken en supermarkten hebben het afgelopen jaar een duidelijke toename gezien van de verkoop van duurdere soorten: in het restaurant kiezen we vanwege de economische malaise voor een wat voordeliger wijn om met het uitgespaarde geld thuis eens flink uit te pakken. En dat doen we in deze laatste PS van de Week van 2009 ook.

Laten we beginnen met Champagne. Bij de producenten is het verlangen groot om deze mousserende wijn te positioneren als een volwaardige maaltijdbegeleider. Een aantal weken geleden schreef ik al over een lunch bij restaurant Christophe. Daar werden negen gangen voorzien van bijpassende Champagnes van Henri Giraud.

Een wijn die mij meteen beviel, was de Esprit de Giraud Blanc de Blancs (€34,95). Licht ziltig, fris, zuiver, elegant en opwekkend. Een prima begeleider van oesters in hun meest pure vorm. Maar ik weet zeker dat deze wijn zich niet snijdt aan de oester met scheermes en kaviaar; de eerste gang van Blaauws kerstgedachte.

Op naar de voorgerechten. Vergeet de plichtmatige Chablis. Eén tip voor het geval u deze per se wilt drinken: beknibbel niet op de prijs. Onder een tientje is er niets te koop. In elk geval niet in de supermarkt, op één uitzondering na: onder de negen euro verkoopt C1000 Chablis Thomas Bassot 2008. Een aanrader.

Veel spannender wordt het met een Masone Mannu 'Costarenas' 2007 Vermentino di Gallura. Voor 16,80 euro heeft u dan volgens Sagra dell' Uva 'de mooiste witte wijn die we momenteel verkopen'. Apart is deze witte Sardijn zeker, en daarbij niet te vergelijken met zijn fris-fruitige, vaak wat onbenullige soortgenoot, Vermentino di Sardegna. Deze is vlezig, vol en krachtig. Er is wat notigheid door een lichte houtopvoeding. Ik proef wat gedroogde ananas en witte truffel. Sappige zuren bovendien. Dat maakt 'm bijvoorbeeld geschikt voor Springs ravioli van tarbot met bouillon van eekhoorntjesbrood.

Dan het hoofdgerecht van De Librije: edelhertfilet in een jus van citroengeranium. Ik zou Pic Saint Loup, Espérance 2008 (€14) nemen, een blend van syrah, mourvèdre en carignan.

Opvallend is dat vooral de mourvèdre nadrukkelijk de 'wildgedachte' onderstreept. Een evident geval van 'road kill', zoals Australische wijnmakers dat noemen. Platgereden dier op asfalt. Een zweem van adellijk wild, de geur van herfstaarde en delicaat bederf, zoals van rijpe camembert.

Niet schrikken: in de mond is er fruit. Donkere kersen, zwarte bessen, en paddenstoelen. Fijne zuren die een bruggetje slaan met de zuren in de saus. Voorname, maar ongepolijste wijn die de Bourgogneachtergrond van de wijnmaker verraadt.

Toegegeven: het halen van al deze wijnen is nog een hoop gedoe. Wie het zich helemaal gemakkelijk wil maken, gaat naar Spring. Daar wordt op verzoek het thuismenu ook van bijpassende wijnen voorzien. Is ook meteen de toetjeswijn geregeld. (HAROLD HAMERSMA)

Henri Giraud, Pasteuning Wijn & Catering
Willemsparkweg 11, 020-6620023

Masone Mannu, Sagra dell' Uva
Plantage Kerklaan 24, 020-3206195 (geopend do. vr. za.)

Espérance Wijnhandel
Koninginneweg (143), 020-6625250

La Cave Insolite
Da Costaplein 15, 020-4752068