PS Stadsgids Bewaar

We staan weer eens tussen de young and beautiful

Fashiondesigner Cécile Loreen, modeblogger Elio Heres ('Han Lips noemde mij deze week een extravagant homokoppel!') en kunstenaar Sanne van Balen
Fashiondesigner Cécile Loreen, modeblogger Elio Heres ('Han Lips noemde mij deze week een extravagant homokoppel!') en kunstenaar Sanne van Balen © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Swatch x Rijksmuseum.

Lijn 7 komt volgens het bord pas over vier minuten, maar daar is hij al. Een fijn mazzeltje.

Hij kart voorbij. 'Sorry, buiten dienst.'

"Zijn we er toch weer ingetuind," zeg ik tegen de medepassagiers die ook klaar zijn gaan staan. Nul reactie, het collectief geheugen van de Indische Buurt is minder dan je zou willen.

Ik ben op weg naar het Rijksmuseum. Daar exposeert Swatch drie horloges.
Lees deze zin gerust nog een keer. Of anders de Amsterdamse vertaling: drie klokkies, in het Rijks.

Het wordt uiteraard gevierd met bites & drinks. Ik hoor om me heen een hoop over aanhoudende droogte, maar ik merk daar weinig of niets van.

In een tuin van het Rijks staan meisjes, verkleed als engel. Een wit ponnetje en twee vleugels, dan ben je dat al snel. Ze zeggen: "Halloooh."

Ik krijg een soesje met kaas.

Ik begeef me weer eens tussen de young and beautiful. De dresscode is ondergoed met daaroverheen iets luchtigs, soms een colbertje.

In een hoek van de tuin staat een oeroude telefooncel. Brandweer 1164, politie 3500, eerste hulp 477. Wat zou ik graag naar binnen stappen, een willekeurig nummer draaien (ja jongelui, draaien) en zeggen: "Help me, help me, mijn vader slaat me!"

Maar de deur zit muurvast en dan zie ik het. Deze cel is een museumstuk. Op een bordje op de vloer staat door wie hij is geschonken.

Auw. Ik kan het niet anders zeggen.

De tour gaat beginnen.

"Hallooooh! Plezier!" Dat was weer een engel. Die zou ik thuis ook wel willen, bij de kapstok.

Haar collega-engel loopt vooruit, de imposante houten trap op. Onderweg speelt iemand harp.

Wat Swatch x Rijksmuseum
Waar Rijksmuseum, Museumstraat
Wie Carlo Giordanetti, Francine Heijmans, Erik van Ginkel, Esmee Rudolf, Cécile Loreen, Elio Heres, Karien Anne, Larissa Bruin
Wanneer woensdag 4 juli, 18.30 tot 20.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans overweegt een visitekaartje met ‘Het Parool/Chef Gekkigheid’

Even terug naar het begin. We gaan nu dus klokkies kijken. In het Rijks.

Vanaf het plafond zakken kleine witte jurken naar beneden, en weer omhoog, omlaag, als een octopus. Hier staat het eerste horloge.

"De inspiratie zijn de Hollandse wolken van de zestiende eeuw," zegt een Swatchmedewerker. "Iedereen ziet iets anders in wolken. Dat is het verhaal. Maar je krijgt een persmap, straks."

Ik ga naar zaal 2.

Appels. Groene. En een levend standbeeld met heel veel beenhaar. Dit horloge heeft met de zonde te maken.

De derde zaal. Heel veel kleurige bloemen. Geïnspireerd door de binnenkant van een doosje van een oude waaier, met een knipoog naar lieveheersbeestjes. Ik hoop dat ik het zo goed heb opgeschreven.

Het derde horloge heeft in elk geval een duidelijke bloemetjesprint.

Dat was hem al, de expo. Een hele vleugel beslaat hij niet, wel een gang ernaartoe. Toch een kunststukje.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.