PS Stadsgids Bewaar

Wat Amsterdam mist: Gender Bender Day

Wat Amsterdam mist: Gender Bender Day
© Renske de Greef en Jan Hoek

Dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag:
Gender Bender Day.

Stel je voor: je werkt als man op een advocatenkantoor, je bent getrouwd met de vrouw van je dromen, jullie hebben een dochtertje van acht en daarnaast vind je het heerlijk om in vrouwenkleren rond te lopen. Zou je dan bij het opstaan een leuk frivool jurkje uit de kast trekken? Zou je daarin je dochter naar school durven brengen, zo met de tram naar je werk gaan en je eerste cliënten ontvangen? Waarschijnlijk niet.
Nu heb jij die behoefte misschien ook niet, maar zou een ander dat mogen? "Natuurlijk!" roep je nu waarschijnlijk. "We leven toch in Amsterdam? De tolerantste stad van de wereld!"

In de praktijk kan dat dus anders uitpakken. Vrouwen in mannenkleren vinden we normaal, maar andersom hebben we nog een hoop te winnen. Om echt de tolerantste stad van de wereld te worden, zouden we een Gender Bender-dag moeten houden.

Uit solidariteit doet iedereen dan aan cross dressing. Vooral de mannen moeten hun goede wil tonen: ­basisschoolleraren, politieagenten, bouwvakkers, imams - één dag dragen ze kittige rokjes, naaldhakken en lippenstift. Zodat iedereen ziet dat dat prima kan, in Amsterdam.

Een tip? Mail naar wam@parool.nl