Stadsgids Bewaar

Vulgaire hapjes op foodfestival Yummya

Foodfestival Yummya gaat over de verleidingen (van voedsel) in de Hof van Eden. Adam (Luuk Melisse) en Eva ­(Mariëlle Kuipers) hebben het weer gelukkig mee.
Foodfestival Yummya gaat over de verleidingen (van voedsel) in de Hof van Eden. Adam (Luuk Melisse) en Eva ­(Mariëlle Kuipers) hebben het weer gelukkig mee. © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: openingsborrel foodfestival Yummya.

Een primeur is altijd goed, maar probeer maar eens een primeur te bakken van het zoveelste foodfestival. Het lukte Enzo Kleijn: het eerste foodfestival van Nederland met een thema.

Maar ja, toen nog een thema.
"Ik liep met Engelse vrienden over de Jaap Edenbaan en die zeiden: 'Who is Jaap? Is it like the garden of Eden?' Ja, en dan zit je zo op guilty pleasures."

Achter hem tijdens de openingsborrel speelt een duo cello en viool. Een Adam en Eva dansen ballet. Welkom bij Yummya, het foodfestival over de onweerstaanbare verleiding van voedsel.

Ik maak een ommetje en kom terecht in de sectie Verboden fruit - een wereld vol verleiding. Ik zie een open tent met houten lantaarns. Op een handdoek in het gras ligt een peuter te janken. Tja, dat krijg je ervan, hè.

Naast de tent staat een caravan met crêpes-nutella. Daar word ik ook al niet geil van.

De stand met grote letters MILF dan. Nu gaat het beginnen, denk ik nog, maar dan zie ik waar die afkorting hier voor staat: Man, I love fish.
Ik begin me langzaam zorgen te maken. Oesters, aardbeien, asperges, chocolade, dat kennen we allemaal wel, maar wat is de sensuele verleiding van gekonfijte eend?

De jongen in de caravan van Brothers in the Hood: "Als je dat eet, zit je in extase."
Ja, zo lust ik er nog wel een paar.

Wat Openingsborrel Yummya
Waar Jaap Eden IJsbaan, Radioweg
Wie Enzo Kleijn, Amal Whyte, Marlieke Koks, Frans Stuy, Amanda Rijff, François-Léon van der Velde, Adam, Eva
Wanneer Donderdag 5 mei, 16.00 uur tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans vindt warm eten ook een femme fatale

Ik passeer stands met burrito's en lamscurry en stuit op de Veggiekar. Die wil ik horen.
De Veggieman: "Ja, kijk, wij vallen onder de sectie Adams Appel."
Als in groente en fruit?
"Nee, deze kraampjes staan in de vorm van een adamsappel. Verder proberen we onze vegetarische klanten zo goed mogelijk te bedienen."
En bedankt.

Verderop staat de kraam met ­Juicy Burgers, big en fat. Die tellen we meteen goed.
Ik laat de frozen yoghurt passeren en zie de stand van homemade ­cocosballs. Er gloort weer hoop.
De man van Madame Cocos: "We kunnen het vulgair gaan maken?"
Graag!
"Nou, proef kokos en het mooie is: die ogen gaan open. Elke zonde is lekker. Ik zeg altijd: zelfs engelen keren hiervoor terug."

Een ruime voldoende, maar we hebben altijd nog de kraam Fransje Stuy's poffertjes. Als Frans Stuy geen hitsig verhaal weet op te dissen, kan Yummya net zo goed meteen inpakken.
"Luister. Vroeger op de kermis had een poffertjestent allemaal hokjes, met gordijntjes. Wat denk je wat daar allemaal gebeurd is, Hans? En daarna onder het zeil van de rups. Poffertjes, dat is gewoon de liefde."

Yummya is een aanwinst.