Stadsgids Bewaar

Vreed­zame voedseloorlog tegen verspilling

De keukenbrigade, met rechtsonder de chef du jour, ­Eelco van Damme
De keukenbrigade, met rechtsonder de chef du jour, ­Eelco van Damme © Schuim

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Guerilla Kitchen Food Waste Feast.

Een meisje met groen haar doet de deur open. In de hal staan kisten met champignons en sinaasappelen en bananen. Die bananen zijn zwart, maar die kun je dan nog prima eten; dat zei mijn moeder zaliger ook altijd.

Ik ben bij het Guerilla Kitchen Food Waste Feast - schitterende naam. Hier wordt wekelijks een driegangenmenu gekookt met voedsel dat anders was weggegooid. Ze noemen het een vreed­zame oorlog tegen verspilling. Ik ben nu al ontroerd en heb nog geen kikkererwt gehad.

Ik wil mijn jas ophangen, maar lees nog net op tijd dat dit geen garderobe is, maar een give away shop. Alles wat je hier hangt, mag een ander meenemen. Zo hebben ze verderop ook een boekenkast.

"Het was kiezen," zegt een man met een even zo imposante baard als knot. "Of een extra tafel voor eters, of een garderobe. Maar ga snel zitten. Dadelijk moet je staand eten."

Het is inderdaad piepklein, de keuken van een groot studentenhuis, en dat is meteen de sfeer. Aan de muur hangt een replica van Het Laatste Avondmaal, maar dan in een zeer vrije interpretatie. Het bestek staat in lege koffiebussen op tafel, kaarsje ernaast en klaar.

Toen ik zo oud was als de mensen hier, was ik ook zo links als de raven. Mooie tijd. We hadden het goed voor met de wereld en gunden iedereen het beste. Maar ja, toen kreeg ik een baan.

Op het menu vanavond staat pompoen, want dat was de lading die binnenkwam. Pompoensoep, pompoenlasagne, pompoenfrietjes, pompoenmousse en pompoenbrownies na. Meisje aan mijn tafel: "Ook mousse? Wow. Creatief."

Het menu is ditmaal 99 procent veganistisch. Die ene procent is de zuivel in een al gemaakte cake die ze kregen. Dan kunnen zij er ook niets aan doen.

Wat Guerilla Kitchen Food Waste Feast
Waar Robin Food Kollektief, Frederik Hendrikstraat
Wie Tientallen vrijwilligers en mensen die het goed voor hebben met andere mensen
Wanneer woensdag 2 november, van 18.00 tot 21.00 uur
Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans kreeg zin weer zijn roze overall aan te trekken

Dat vertelt een jonge vrouw die, net als de rest van de vrijwilligers hier, liever niet met de naam in de krant wil, en ook niet op de foto. Of het moet met een grotere groep zijn, want alleen is te veel eer. "Ik ben maar een onderdeel."

De keuken wordt voller en voller, mensen schuiven aan op bierkratjes en later vormt zich een lange rij in het gangetje, bij de clothes swap. Laatkomers krijgen daar alvast hun soep en gaan aan tafel als de eerste eters vertrekken.

Op een barretje staat een doos, met een gleuf: pay as you feel. Soms betaalt de helft, meestal meer. Het idee is: heb je hart voor de zaak, dan geef je wat geld. Heb je geen geld, dan niet, even goede vrienden.

Hier komt het woord samen­leving vandaan. Samen leven. Allemaal in Amsterdam.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl