PS Stadsgids Bewaar

Volkomen ontspannen draait Van Gaal de zaal om zijn vinger

Auteur Hugo Logtenberg en oud-bondscoach Louis van Gaal: 'Het boek leest heel makkelijk'
Auteur Hugo Logtenberg en oud-bondscoach Louis van Gaal: 'Het boek leest heel makkelijk' © Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag:  De Hand van Van Gaal.

Vooraf zei Louis van Gaal al tegen Wilfried de Jong: "Het zal wel vol zitten."

En zo is dat. Een boekpresentatie kan best in een stampvol Compagnietheater, maar dan moet dat boek wel over Louis van Gaal gaan.

De meester zelf is er ook. Hij wordt bijna een uur lang geïnterviewd door De Jong. Dat heeft ­auteur en oud-Parool-collega Hugo Logtenberg toch maar mooi voor elkaar.

Logtenberg schreef De Hand van Van Gaal en sprak met staf, spelers en intimi over het WK in Brazilië. Dat Van Gaal hier op het podium staat, kun je gerust vertalen als Zijn Zegen.

Fascinerend. Ik ken Hugo, maar ik heb ook beeld van Van Gaal en ik weet toevallig van dichtbij dat Logtenberg niet graag in zijn teksten laat strepen.

Logtenberg vertelt hoe hij zijn drukproef langs brengt, bij Van Gaal thuis. "Louis is onbedoeld vaak heel grappig. Hij pakte de drukproef en zei alleen: 'Dat is het?'"

Pas tien minuutjes later bladerde hij er even doorheen. Daarna: "Truus! 128 A4'tjes, twéé kanten ­bedrukt."

En nadat hij het had gelezen: "Er staat niks in wat niet zo is gebeurd. Het is ook niet onaardig geschreven, maar ik zou het zelf heel anders hebben gedaan."

Daarna is het podium voor Van Gaal. Wat vindt hij nu van het boek? "Nou, net als het gesprek zojuist: er is heel veel waar, maar niet alles."

Het boek belooft fraaie details en nieuwtjes. Zo had Wesley Sneijder met de materiaalman afgesproken dat die hem een peukje kwam brengen, zodra Sneijder naar de tuin liep.

Van Gaal, lekker droog: "Ik heb het ook gelezen."

Wat De Hand van Van Gaal
Waar Compagnietheater, Kloveniersburgwal
Wie Louis van Gaal, Wilfried de Jong, Hugo Logtenberg, Peter Vandermeersch, ­Cécile Koekkoek, Peter Kee, Diederik Ebbinge
Wanneer donderdag 31 mei, 19.45 tot 22.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans leerde wat een zonale defensieve tactiek is: gewoon de bus parkeren

Sneijder had toch al grote moeite met de strenge regels van Van Gaal. Citaat: 'We gaan naar dat kut-WK, we winnen die titel en daarna sla ik hem vol op die scheve neus.'

Of Van Gaal daar nog iets op wil zeggen. Een beetje: "Typisch Sneijder, een straatschoffie. Dat is ook zijn kwaliteit."

Natuurlijk probeert De Jong te vissen naar de toekomstplannen, maar Van Gaal laat niets los. Wel vertelt hij over de onderhandeling als bondscoach van België. Hij zat nog bij Manchester United, maar omdat België een makkelijke kwalificatie zou krijgen, had hij een ­assistent vooruit willen sturen en dan bij het WK zelf aanschuiven. Dat wilde de Belgische bond toch niet.

Volkomen ontspannen draait Van Gaal de zaal om zijn vinger. En over het boek is hij tevreden.

"Ik heb het mogen lezen en had totaal geen opmerkingen. Het is ook niet mijn boek, maar het boek van Hugo. Er staat waarschijnlijk heel veel waarheid in."

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.