live

Lees terug: dit was Amsterdam Dance Event 2016

Meer dan 2000 dj's op meer dan 100 locaties: van 19 tot en met 23 oktober stond Amsterdam weer in het teken van Amsterdam Dance Event. ADE-verslaggevers Peter van Brummelen, Sasja Kooistra, Tom Kieft en Josien Wolthuizen hielden je in dit blog op de hoogte van alle rond het dancefestival.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Club Claire geen donker technohol meer

  Club Claire opende op deze eerste ADE-nacht voor het eerst de deuren. De nieuwe club aan het Rembrandtplein, op de locatie waar Studio 80 en Club Lek zaten, heeft een transformatie ondergaan van donker technohol naar een warme club met art deco-achtige vibe.

  Met de Britse dj Gilles Peterson en consorten aan het roer werd de dansvloer al goed ingedanst door de vele nieuwsgierigen. (SK)

 2. Kris Kross zweept Club Air op

  Club Air opent ADE met Spinnin' Records, het platenlabel van onder anderen Oliver Heldens en Sam Feldt. Maar ook zonder de aanwezigheid van deze twee namen trekt het houselabel de al krappe Club Air bomvol. Nog voor twaalven danst het publiek zich tijdens de set van de jonge dj's van Lucas/Steve in het zweet. En dan moeten het Amsterdamse trio Kris Kross en Gregor Salto nog komen.

  Na Lucas/Steve neemt Kris Kross, bestaande uit twee dj's, de broers Jordy en Sander Huisman en MC Yuki Kempees het dan over. En die tillen het feest zoals verwacht tot nieuwe hoogte. Met de mouwen opgestroopt zweept Kempees de Club Air, dansende op de dj-booth, op, terwijl zijn crewleden achtereenvolgens hardstylenummers en rocksamples van Nirvana en de Red Hot Chili Peppers over housebeats draaien. Het voor ADE-begrippen jonge publiek smult ervan. Op de avond draaien verder nog Carta, Tujamo en Throttle. (TK)

 3. Alex di Stefano warmt In Trance We Trust

  In de Westerunie draait Alex di Stefano in de grote zaal (het Tranformatorhuis) het feest In Trance We Trust warm. De trance-dj laat tussen zijn synthesizermelodieën techno-invloeden horen, onder andere in een remix van het nummer Insomnia van de dancegroep Faithless.

  Het publiek is enthousiast: mensen zitten op elkaars schouders en er zijn vlaggen met teksten als 'Trance family Latvia' en 'Up the Trance' meegenomen. Maar door de opening van de twee andere zalen in het gebouw voelt het niet uitverkochte feest nog leeg aan. De rij voor de deur belooft dat daar zo verandering in gaat komen. (TK)

 4. Martin Garrix populairste dj ter wereld

  Martin Garrix is uitgeroepen tot de beste dj van de wereld. De twintigjarige Nederlander voert de DJ MAG Top 100 aan, zo is woensdagavond bekendgemaakt op het Amsterdam Music Festival. Dat is een onderdeel van het Amsterdam Dance Event (ADE). Garrix stond vorig jaar nog op de derde plek van de lijst, die wordt samengesteld door het publiek.

  Het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike voerde de lijst vorig jaar aan. Dit jaar staan de Belgisch/Griekse broers op de tweede plek. Ze zijn de enige dj's in de top vijf die niet uit Nederland komen. Hardwell zakt een plek ten opzichte van vorig jaar en eindigde als derde. Armin van Buuren en Tiësto weten respectievelijk de vierde en vijfde plek vast te houden.

  De DJ MAG Top 100 werd dit jaar voor de twintigste keer samengesteld. Meer dan een miljoen mensen brachten een stem uit. Voor de elfde keer voert een Nederlander de lijst aan. Tiësto stond in 2002, 2003 en 2004 op één, Armin van Buuren in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012 en Hardwell voerde de lijst in 2013 en 2014 aan.

  Martin Garrix is sinds zijn vijftiende actief als producer. Hij tekende op zestienjarige leeftijd zijn eerste platencontract en brak in 2013 internationaal door met de hit Animals. (ANP)

 5. Openingsceremonie ADE op Museumplein

  Polaris heet de officiële openingsceremonie van ADE op het Museumplein onder de luifel van het Stedelijk Museum woensdagavond. Het is een ronde hoge lichtinstallatie van flink formaat waarvan de felle lampen rondom bewegen in overeenstemming met de emotionele respons van twintig deelnemers, gemeten via hun hersengolven.

  Deze audiovisuele ervaring slash wetenschappelijk experiment duurde een half uurtje met muziek van producer Fatima Yamaha (het alias van Bas Bron) die ook nog even zijn bekende nummer What's a girl to do liet horen.

  Polaris is verder een project van Nick Verstand, Nikki Hock en Children of the Light. (SK)

 6. Openingsconcert ADE geslaagd

  Het openingsconcert van ADE is een samenwerking tussen de Duitse producer Henrik Schwarz en het Metropole Orkest. Het is een indrukwekkende bezetting in de volgepakte Rabozaal, zo'n volledig orkest met vooraan Schwarz achter zijn laptop.

  Hij zit ingeklemd tussen dirigent en de pauken, die niet alleen een prominente plek op het podium hebben maar ook als instrument in de composities. Soms is de link met het dancewerk van Schwarz misschien niet duidelijk, op andere momenten herken je wel weer iets van zijn hand.

  In de stuwende opbouw van een compositie bijvoorbeeld. Of in de mooie melodieën van de strijkers. Een geslaagde samenwerking, deze ontmoeting tussen dance en klassiek, dat is het zeker. (SK)

 7. Craig David presents TS5 in Paradiso

  R&B-icoon Craig David draait woensdagavond als dj R&B en garage hits in een uitverkocht Paradiso. "Ik hoop dat alle meisjes hun platte schoenen aan hebben, want jullie gaan dansen," waarschuwt hij het publiek bij opkomst.

  Gedanst wordt er als hij tot grote vreugde van het publiek zijn klassieker 'Walking Away' inzet. (TK)

 8. Grote belangstelling voor Maceo Plex

  Ruim 60.000 mensen hadden zich ingeschreven voor het gratis feest van de Amerikaanse dj Maceo Plex in de fietspassage onder het Rijksmuseum. Helaas is er maar plek voor 2.000 mensen, dus het merendeel van de belangstellenden ontving woensdag een teleurstellend bericht.

  Aanstaande vrijdag draait Plex vier uur lang op het Amsterdamse erepodium. Voor de liefhebber die er niet bij kan zijn, is het evenement live te volgen via Facebook, laat organisator Audio Obscura weten. (Redactie)

 9. Spinnin' en Headliner starten ID&T Music

  Spinnin’ Records en Headliner Entertainment, het artiestenplatform van ID&T, gaan samenwerken. Onder de naam ID&T Music starten zij een label bij Spinnin' voor nieuw talent.

  Dat hebben beide partijen bekendgemaakt tijdens ADE. "Door samen te scouten naar talent, worden het wereldwijde netwerk en de expertise van beide partijen, direct gekoppeld," zo laten ze weten. (Redactie)

 10. Verslaggever Peter van Brummelen is in Felix Meritis, waar vandaag veel ADE-conferenties op het programma staan.

 11. Dansen om beter te kunnen bewegen

  Stichting Dance for Health organiseert een dansmiddag voor mensen die een bewegingsbeperking hebben. Vorig jaar werd dit evenement ook al georganiseerd voor mensen met Parkinson, reuma en MS. Onderzoek heeft uitgewezen dat dansen positief effect heeft op de lichamelijke gesteldheid van patiënten met bewegingsbeperkingen.

  In de Van Dyck bar wordt vrijdag vanaf 12.00 uur een uurtje gedanst op de muziek van dj Jean. Iedereen is welkom bij het evenement. (Redactie)

 12. Geen fiets op de pont bij NDSM-werf

  Tijdens ADE mogen en er geen fietsen op de pont vanaf de NDSM-werf. De festivalgangers gaan na afloop in groten getale via een wachtrij tussen hekken door de pont op. Om de drukte te beperken kunnen fietsen niet worden toegelaten tussen 22.00 en 02.00 uur. Fietsers krijgen het advies om naar het Buiksloterwegveer te fietsen. Dat is 10 minuten om. (Redactie)

 13. Interview met techno-dj Dave Clarke

  Techno-dj Dave Clarke heeft een groot hart voor electro. Dit dancegenre, met een anarchistische punkvibe, komt uitgebreid aan bod tijdens de twee events die Clarke tijdens ADE, achter elkaar, host.

  Lees hier: Techno-dj Dave Clarke houdt het vol op 'natuurlijke energie' [+]

 14. Speciale ADE-tram rijdt door de stad

  Tram 9 wordt vanavond omgetoverd tot een speciale ADE-tram met optredens van bekende dj's. Tussen 20.00 en 01.00 uur draaien W&W, Julian Jordan, Sunnery James & Ryan Marciano, Oliver Heldens, Sam Feldt en Lucas&Steve en KrisKross Amsterdam in de tram die rijdt tussen Diemen en Amsterdam CS. (Redactie)

 15. Openingsceremonie ADE op Museumplein

  De officiële openingsceremonie van het Amsterdam Dance Event is woensdagavond om 21.30 uur op het Museumplein. Polaris, zoals de ceremonie heet, is een audiovisuele show die is vormgegeven door Fatima Yamaha, Nick Verstand, Nikki Hock en Children of Light. De toegang is gratis.

  Iets eerder op de avond begint het openingsconcert van Henrik Schwarz met het Metropole Orkest in de Melkweg. Kaarten daarvoor zijn helemaal uitverkocht.