Stadsgids Bewaar

Vlechtwerk festival wil inclusiviteit: 'Stop met vechten, begin te vlechten'

'Stop met vechten, begin te vlechten' luidt het motto van het festival dat groepen met elkaar moet verbinden.
'Stop met vechten, begin te vlechten' luidt het motto van het festival dat groepen met elkaar moet verbinden. © Vlechtwerk

Mbo'ers, hbo'ers en universitaire studenten organiseren samen Vlechtwerk, een festival dat zondag in Radion plaatsvindt.

'Stop met vechten, begin te vlechten' luidt het motto van het festival dat groepen met elkaar moet verbinden. Een festival voor inclusiviteit wordt het, maar vooral ook een festival met goede muziek, lekker eten en een leuke sfeer.

85 studenten werkten vier maanden lang aan de organisatie van het geheel. 30 mbo'ers, 25 hbo'ers en 30 wo'ers bedachten, organiseerden en regelden alles van begin tot eind.

Initiatiefnemers van het festival, dat deels door de gemeente wordt gesubsidieerd, zijn Ynte Bakhuizen (24) van de Bildung Academie en Url Correa (26) van de HvA. Zij vonden het maar vreemd dat verschillende groepen van verschillende niveaus elkaar eigenlijk nooit spreken of tegenkomen.

Van hiphop tot henna
Voor Bakhuizen was het belangrijk om eindelijk de daad bij het woord te voegen, zei hij bij de start. "We hebben het vaak over segregatie, een kloof, polarisatie, maar ik wilde dat we er ook concreet mee aan de slag gingen." In samenwerking met de HvA en het ROC van Amsterdam kwam het project van de grond.

Zondag is er muziek, voor elk wat wils: van stevige electro tot hiphop. Ook zijn er optredens van spoken word-artiesten, zoals Merano Kalpoe en Andreas Schrijvers. En kunnen bezoekers activiteiten doen als henna zetten, salsadansen en tarotkaart leggen.

De meeste acts zijn nog 'upcoming', zegt deelnemend hbo-student Milan Verheijck (21). "Het zijn vooral artiesten die we via via kennen, we hebben met zo veel studenten een heel groot netwerk."

De entree is vóór 17.00 uur gratis, daarna kost het 5 euro.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.