Stadsgids Bewaar

Vernieuwd Muntplein en Rokin vieren feest

Het feestweekend begint meteen spetterend: met de opening bij de Rokin Fontein op vrijdag om 15.30 uur.
Het feestweekend begint meteen spetterend: met de opening bij de Rokin Fontein op vrijdag om 15.30 uur. © Charlotte Odijk

Het Rokin en Muntplein stonden de afgelopen jaren in de steigers en dat betekende veel hekken, omfietsen en verdwaalde toeristen. Maar de bouwput is eindelijk dicht. Hoog tijd om dat te vieren.

De gemeente Amsterdam heeft in samenwerking met de ondernemers van het Muntplein en het Rokin een programma samengesteld voor het weekend van 15, 16 en 17 september.

Dat begint meteen spetterend, met de opening van de nieuwe fontein op het Rokin vrijdag om 15.15 uur. Daarna valt er - los van het gebruikelijke winkelen - van alles te doen: van het helpen van een archeoloog met het sorteren van vondsten bij Ons' Lieve Heer op Solder tot je een afterparty-look laten aanmeten bij de Amsterdam Dungeon.

Meer zin in een wandeling? Van zaterdag 10.00 uur tot zondag 17.00 uur kan je de rebusroute volgen: op het Rokin, de Oude Turfmarkt en het Muntplein is in verschillende etalages een historische foto met een stukje van een rebus te ontdekken. Wie de rebus op weet te lossen maakt kans op een prijzenpakket.

'Ongelooflijk mooi'
De gemeente mikte met de herinrichting op meer ruimte voor voetgangers en minder autoverkeer. Zo hebben parkeerplaatsen voor touringcars op de Oude Turfmarkt plaatsgemaakt voor een wandelpromenade langs het water. 

Ook zijn nieuwe bomen aangeplant en trottoirs verbreed, wat moet zorgen voor een chiquere uitstraling. De werkzaamheden vergden veel geduld van omwonenden en ondernemers, erkent wethouder Pieter Litjens. "Maar het resultaat is ongelooflijk mooi: minder autoverkeer, aangename pleinen, wandelpromenades en riante winkelstraten."

De renovatie is onderdeel van de rode loper, een opknapproject dat de straten in het centrum hernieuwde allure moet geven. Het is de bedoeling dat de 'rode loper' reikt van het Centraal Station tot het Cornelis Troostplein in Amsterdam-Zuid. Het Damrak werd al eerder onder handen genomen, en in 2015 opgeleverd.

Kijk hier voor het hele programma.

Lees ook: Op nieuw Muntplein hebben voetgangers en fietsers de hoofdrol en Ron Blaauw opent vrijdag restaurant in Hudson's Bay