Stadsgids Bewaar

Vernieuwd Leidseplein feestelijk geopend

Het vernieuwde Leidseplein.
Het vernieuwde Leidseplein. © Richard Mouw/gemeente Amsterdam

De grote vernieuwingen aan het Leidseplein worden gevierd. Volgende week verhuist de taxistandplaats van het Leidseplein en is het plein helemaal autovrij.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) opende vrijdag alvast officieel het vernieuwde plein, door een 'artiestensteen' te plaatsen, waar voortaan de straatartiesten hun kunsten kunnen vertonen. 

De afgelopen anderhalf jaar werd er zo'n 2.000 ton asfalt en 1.500 kubieke meter beton gestort op de Stadhouderskade, de Leidsebrug en in de Marnixstraat. Daarnaast zijn er zo'n 250.000 natuursteen tegels geplaatst en legde het GVB 1.500 meter tramrails. 

De ondernemers en culturele instellingen rond het plein organiseren op 25 november een feestelijke opening. Er zijn muzikale optredens, hapjes, rondleidingen en kinderactiviteiten.

Daarnaast is het Ajax-balkon van de Stadsschouwburg open voor bezoekers die een selfie willen maken. Ook rijden er historische GVB-trams. Het historische maandblad Ons Amsterdam maakte verder een speciaal nummer over het Leidseplein.

Feestelijke opening Leidseplein, 25 november, 13.00-18.00 uur. 

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.