PS Stadsgids Bewaar

Van onbewoond eiland tot italo: dit wil je dit weekend niet missen

Bezoek dit weekend eens een onbewoond eiland.
Bezoek dit weekend eens een onbewoond eiland. © John Gundlach - Flying Holland

Wat hebben genderfluïde paaldansers, open monumenten en een onbewoond eiland met elkaar gemeen? Je kunt ze allemaal dit weekend bezoeken in en rondom de stad.

Trampolines en hotpants
Elf dagen lang een veelzijdige mix van theater en dans van ongetemd talent: dat is het Fringe Festival. Meer dan 30 locaties in de stad doen mee, van de grotere podia tot de kleinste theaters en duistere garages. Ga bijvoorbeeld eens naar stadsdeel Noord en laat je bij Pllek verrassen door de Female Rappers: een hiphopact die raphits combineert met videoclips, trampolines en glitterhotpants. 
In een winning mood? Bezoek A Narcissistic Sinner in de Tolhuistuin, een escape room annex danstheater waarin elke gekraakte code je verder brengt in het verhaal. Fringe programmeert dit jaar ook de beste voorstellingen van vorig jaar, zoals Don't Worry Be Yoncé. Een cursus waarin je leert hoe je Beyoncé kunt worden.
Voor het geval je verdwaalt tussen alle genderfluide paaldansacts, late-night poëzie en comedy: bij theater Brakke Grond kun je terecht voor meer info en tickets.
6 tot en met 16 september
Diverse locaties in Amsterdam

El último baile
Liefhebbers van Latin kunnen donderdag nog één keer de dansschoenen uit de kast trekken voor Summer Breeze. Het wekelijkse salsafeest sluit deze zomer af met onder meer dj Willy, dj El Che, zanger Rudy Varelo, salsaband Conjunto en natuurlijk heel veel bailar. De dans gemist? Op zondagmiddag doet Summer Breeze nog een bescheiden cooling down in het Vondelparktheater.
Donderdag, 20.00 uur, € 25
Westergasterrein

Een onbewoond eiland
Voor een onbewoond eiland hoef je niet meer naar verre oorden te vliegen, je pakt gewoon de boot naar de Marker Wadden. Dit weekend wordt het eerste natuureiland, gemaakt van slib en zand uit het Markermeer, geopend voor publiek. De eerste watervogels hebben zich er al gewaagd, maar de wandelpaden, hutten en uitkijktoren zijn verder nog onontdekt. Speciaal voor het openingsweekend is er een veerdienst vanuit Lelystad, maar je kunt er ook met je eigen bootje aanleggen.
Zaterdag en zondag, vanaf 10.00 uur, € 19,50 
De veerboot vertrekt vanaf de Bataviahaven

Hiphop don't stop
Lang voor Kendrick Lamar en Wiz Khalifa was er Nicolas Carter alias Murs. De Amerikaanse rapper van de West Coast is al 20 jaar een begrip in de underground hiphopscene. Hij was jarenlang onderdeel van diverse rapformaties totdat hij in 2003 voor het eerst solo ging. Het album A Strange Journey Into The Imaginable, dat hij onlangs op zijn veertigste verjaardag uitbracht, bewijst dat de hiphopveteraan nog lang niet te oud is om te spitten. Hij werkte ervoor samen met rappers als John Givez en Propaganda.
Vrijdag, 19.30 uur, €13,62
Bitterzoet

Italo disco

Navigeer je Vespa vrijdagavond naar Noorderlicht als je van Italiaanse discodeuntjes houdt. Het elektronisch collectief Bordello a Parigi - vrij vertaald: bordeel in Parijs - tovert het café om tot een heuse Italo disco. Dj's Aroy Dee, Ric Piccolo en Odessa staan tot in de vroege uurtjes achter de draaitafel. Pot gel in je haar en gaan.  
Vrijdag, 23.00 uur, €12,50
Noorderlicht 

Dagje denken
Is je geest wel toe aan feest? The School of Life en omroep Human organiseren De Grootste Denkers, in één dag. Twaalf bekende en minder bekende sprekers vertellen wie de invloedrijkste denker is geweest in hun leven. Met o.a. cabaretier Tex de Wit over schaakgrootmeester Garry Kasparov en historicus Lotfi El Hamidi over schrijver Edward Said.
Zaterdag, 10.00 uur, €39 incl. lunch
DeLaMar Theater 

Typisch Amsterdams?
Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag Typisch Amsterdams?. Zo'n 43 gratis toegankelijke monumenten laten zien dat Amsterdam juist is gekenmerkt door de mensen, ideeën en bouwmaterialen die van buiten de stad kwamen. Loop binnen bij de Finse school in de Uiterwaardenstraat, leer hoe Lutherse immigranten de kerk op het Spui stichtten of volg een rondleiding door het grachtenhuis van de Hamburgse bankier Guillielmo Bartolotti.  
Zaterdag en zondag, van 10.00 - 17.00 uur, gratis

Syrische superster
Zaterdag kun je je heupen losgooien op de Arabische dansmuziek van Hussein El Deek. De Syrische superster treedt op tijdens de extra grote editie van het Arabische muziekfeest Layali Beirut in de Melkweg. Met hits als 'Mahlaki' en 'Al Waed Waed' geniet El Deek grote bekendheid in zijn thuisland. De zaal zal worden opgewarmd door onder meer resident-dj Gaby en buikdanseres Nicoletta.
Zaterdag, 19.30 uur, € 44.95 
Melkweg

Het dichtbije Oosten
Bewoners en buren van het Oosterpark organiseren een exotisch tuinfeestje in het Oosterpark. Tijdens Tropisch Oost kun je in Hotel Arena, De Tropentuin, Hotel Generator en het KIT terecht voor onder meer sambaworkshops, capoeïra, Afrikaanse dans, barbecue, markt en massages. Aan foodtrucks natuurlijk geen gebrek; Food Fiësta zorgt voor een Carïbische hap en Plantage Onverwacht serveert nacho's. Alleen het tropische weer moet je er zelf bij denken. 
Zaterdag, 12.00 uur, gratis
In en om het Oosterpark