Stadsgids Bewaar

Van der Pekplein: zes ondernemingen in een nieuw jasje

Van der Pekplein
Van der Pekplein © Charlotte Odijk

Vanaf Centraal Station ben je er zo: het Van der Pekplein in Noord ligt op zo'n drie minuten fietsen van het pontje bij de Buiksloterweg. Met de renovatie van de hele buurt is ook het plein meegenomen.

Aan de voet van het winkelgebied rondom de Van der Pekstraat is een eenheid ontstaan; zes 'nieuwe' ondernemingen worden gesierd door dezelfde rode markiezen, alle met okergele - een van de originele kleuren van architect Jan Ernst van der Pek ­- kozijnen. Er is een terras met picknick­tafels, waar de hele dag zon is. De iepen op het plein zorgen voor een beetje schaduw.

Van brood bakken tot bouillon trekken: wij doen alles zelf

Meer dan zestig ondernemers wilden een ruimte bemachtigen, er was plek voor zes. Een jury van buurtbewoners, lokale ondernemers, woningcorporatie Ymere en de gemeente hebben een selectie gemaakt. "We wilden kleinschalige zaken met een eigen identiteit én een connectie met Noord," zegt Peter Blonk, ­projectmanager bij Ymere.

Upgrade
Uitverkorenen zijn de al eerder geopende bakkerij Dolzon, restaurant Il Pecorino, Juf Bloem, Fromagerie Kef en het nog te openen Café Keppler en Stewart & Sally. Noorderling Marike van der Werff, eigenaar van Kef, is 'blij met haar nieuwe stekkie', waar ook het proeflokaal van de Marnixstraat mee naartoe is verhuisd. "Met als upgrade een terras."

"Van brood bakken tot bouillon trekken: wij doen alles zelf," zegt Mike Lubben van Café Keppler, dat later deze maand de deuren opent. Stewart & Sally, waar op het seizoen aangepaste stoofmaaltijden en maaltijdsalades te koop zijn, gaat deze zomer open. Met afhaalmaaltijden en beperkte zitplekken om te eten. Eigenaar Rutger Slomp: "Het is een soort gezonde snackbar."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.