Stadsgids Bewaar

Uitslag PS-schnitzeltest: restaurant Hap-Hmm bakt de lekkerste

Groot is de varkensschnitzel niet, maar hij is volgens de regels der kunst bereid.
Groot is de varkensschnitzel niet, maar hij is volgens de regels der kunst bereid. © Rink Hof

Van stugge varkenslappen en dikke lagen paneer tot mals vlees en een korstje om je vingers bij af te likken: Het Parool testte Amsterdamse schnitzels en concludeerde: die van Hap-Hmm zijn de lekkerste.

De hoop van de jury bestond eruit een wienerschnitzel te eten zoals we die in onze jeugd in het legendarisch ongezellige Figlmüller in Wenen aten: een lel van een gepaneerde kalfsfilet, gebakken in een diepe laag olie, krokant-vettig aan de buitenkant, dun en succulent vanbinnen. ­Citroen en peterselie erop, een bakje aardappelsalade ernaast. 

In de categorie eetgelegenheden zou je Hap-Hmm in de Eerste Helmersstraat, hoewel onmiskenbaar een restaurant, nauwelijks als restaurant durven omschrijven. Het houdt het midden tussen een kantine en een mensa, maar dan met goedgeluimde bediening.

Bij Hap-Hmm is de vraag simpelweg of er tuinbonen bij de schnitzel mogen komen. Tuinbonen! Ja, wat graag, dubbel gedopt dan toch? 'Dat mag je zelf doen,' is het moederlijk devies, waarna we pellen. Verliezen we al doende de schnitzel niet uit het oog? Nou nee. Groot is de varkensschnitzel niet; vanbinnen mals, vanbuiten krokant en lekker is hij wel - en volgens de regels der kunst bereid. Bovendien is er de ambiance.

Nog meer schnitzels? Lees de hele PS-Schnitzeltest 2017 [+]