Bij Carlo en Irene in het TV programma Life and Cooking moesten zijn recepten, tips en interessante weetjes er altijd snel-snel even tussendoor, tot verdriet van menig kookliefhebber. Maar in het culinaire reisprogramma The Taste of Life krijgt meesterkok Rudolph van Veen alle ruimte om zijn kennis en enthousiasme over lekker eten en drinken breed uit te meten.

Hij reist letterlijk de hele wereld over, van Paramaribo tot Istanbul en van Memphis tot San Sebastian, op zoek naar authentieke marktjes, winkels, ingrediënten en gerechten, bijzondere barretjes, hotels en restaurants en boeiende mensen.

Zijn haren zijn niet langer blauw, roze of kanariegeel gekleurd, zoals in zijn Life and Cooking-tijd. Aan de asblonde stekeltjescoupe zie je dat hij nog steeds regelmatig bij de kapper zit, maar dat hele wilde en extravagante is er vanaf. Rudolph van Veen (41): ,,Ik heb die show niet meer nodig om op te vallen. Het draait niet om mij, maar om de locatie, de mensen, de gerechten.''

Hoe ijdel is de immer trendy gebrilde kok/presentator van dit smakelijke kook- en reisprogramma, dat nu voor het tweede seizoen wordt uitgezonden op zondagavond bij Net 5?

,,IJdel genoeg om mijn werk goed te kunnen doen. Niet dat ik uiterlijkheden nou zo belangrijk vind, maar ik geloof heilig in kwaliteit en conceptmatigheid. Alles moet gewoon kloppen, tot in het laatste detail. Goed koken begint met een creatief idee, daarbij zoek je de lekkerste ingrediënten, altijd vers, liefst biologisch en diervriendelijk. Vervolgens komt het aan op planning en technische vaardigheden, en tot slot moet alles uitmonden in een perfecte presentatie. Dat geldt evenzeer voor het maken van een gerecht als voor een tv-programma.''

Hier verraadt zich Rudolphs jarenlange ervaring als lid van het Nederlands Patisserieteam en als internationaal wedstrijdkok. Elk gerecht van hem is mooi op kleur, krijgt een bijzondere vorm mee, een toefje hier, een likje glans daar. ,,Voor het oooh-effect. Die laatste stap vergeten velen. Zie het als verzorgde nagellak bij een mooie dame. Nodig is het niet, wel heel aantrekkelijk.''

Zelf houdt hij helemaal niet van opsmuk. ,,Die bril heb ik nodig, zonder zie ik niets. Dus laat het dan ook maar een mooie zijn. Maar sieraden draag ik niet, zelfs geen horloge. Ringen zijn voor een kok al helemaal taboe. Ik moet op elk moment mijn handen kunnen gebruiken om te koken. Ik houd van opgeruimd en clean. Ik kan gewoon niet werken in een rommelige keuken.''

ONTDEKKINGSTOCHT

Het moet geweldig zijn: de hele wereld over reizen, lekker uit eten, in de mooiste hotels slapen. Het ziet eruit als één grote culinaire ontdekkingstocht.

,,Dat is het ook. Ik heb een droombaan. Maar het is ook keihard werken en lichamelijk vermoeiend. Voor een aflevering van The Taste of Life zitten we met een team van zes man (camera, geluid, redactie) gemiddeld zes dagen in zo'n stad, Bangkok bijvoorbeeld. Productie gaat meestal vooruit om voorbereidende gesprekken te voeren, gasten en locaties te beoordelen. Wij zijn van 's ochtends vroeg (soms om 5 uur al, dan is het nog rustig op straat) tot 's avonds laat aan het draaien. Ideeën ontstaan vaak ter plekke. Je reist met al die zware spullen van hot naar her, vaak met het openbaar vervoer. Het is een roes waarin je zit, maar wel een lekkere. Je kunt je honderd procent focussen op het onderwerp.''

,,In Nederland zit er nog zo'n twee weken montagewerk aan, dan nemen we in 2 dagen de receptfilmpjes op in de studio. En dan mogen we weer op reis, naar een volgende bestemming.''

Wat is je favoriet tot nu toe? ,,Dat verwacht vast niemand: Las Vegas, terwijl ik helemaal niet van gokken hou. Maar die dynamiek, dat glitterdecor is geweldig. De stad telt de meeste hotelkamers en restaurants ter wereld. Elk jaar zijn er weer 20 compleet nieuwe restaurants bij. Van simpele buffetten tot de absolute wereldtop.

Maar ik vond Antwerpen ook super. Ik woon in Tilburg maar ben geboren in België. Zo verrassend om nieuwe dingen te ontdekken, zoals de Joodse wijk met zijn koosjere keuken. En leuk om collega-presentator Gène Bervoets van het kookprogramma Gentse Waterzooi daar te ontmoeten. Puur culinair gezien is San Sebastian mijn favoriet. Waanzinnig wat daar gebeurt.''

PLANNEN

Wat staat er komend seizoen op het programma? ,,Spannende dingen: Bali, Sydney, Parijs, iets dicht bij huis, en met kerst naar New York! We bezoeken de meest toonaangevende culinaire instituten ter wereld, spreken de beroemdste chefs. Maar wat ik minstens zo leuk vind is dat we ook bij gewone families thuis komen om het dagelijks leven en eten in zo'n stad te proeven. Dat zijn bijzondere ontmoetingen. Ze koken voor ons, we schuiven bij hun aan tafel.''

,,Om niet met lege handen aan te komen, neem ik altijd een zelfgebakken appeltaart mee. Typisch Hollands, maar ik geef er een lokale draai aan. Appeltjes in rum in Paramaribo, een topping van churros en chocoladesaus in San Sebastian. Ik heb inmiddels zoveel bijzondere internationale appeltaartgerechten dat we er een boek van zouden kunnen maken.''

,,Binnenkort verschijnt The Taste of Life ook als magazine. Niet alleen over eten en drinken, maar ook over de mode, life-style en architectuur in de steden die we bezoeken. En we bouwen verder aan onze website www.thetasteoflife.tv. Hier kan je alle afleveringen terugzien, zijn de receptfilmpjes te vinden en we geven een elke dag wisselende verstip van Ladychef of the year Bianca Janssen: het recept van de dag mét instructief filmpje. We hebben nu al 24.000 hits per dag en bezoekers blijven gemiddeld lang hangen. Er komt nog veel meer culinair nieuws op.''
The Taste of¿ Brabant

Stel dat Rudolph op zoek zou gaan naar de smaak van zijn eigen provincie Brabant. Welke gerechten en locaties zouden dan zeker in beeld komen?
,,Da's een leuke! Worstenbroodjes natuurlijk, het perfecte huwelijk tussen bakker en slager. En zure zult, ook zo'n mooi streekproduct. Ik kom uit Tilburg, dus ik zou waarschijnlijk naar Lejeune gaan, onze vleesjuwelier. Dan moeten we ook filmen bij de Abdij van Koningshoeven, waar La Trappe, het enige Nederlandse trappistenbier, wordt gebrouwen. Dat ligt daar zo mooi, net buiten de stad. En Bossche bollen eten bij bakker De Groot in Den Bosch! Asperges steken bij de boer en Schrobbelèr, ons kruidenbittertje, drinken. Er valt zoveel te verzinnen. Misschien komt mijn eigen creatie de Tilburger, wel in aanmerking.'' (PUCK KERKHOVEN)

The Taste of Life, elke zondag van 17.30 tot 18.30 uur op Net 5. Website: www.thetasteoflife.tv

RECEPT

Tilburgers
Een variant op de bekende hamburger, met een gat in het midden. Bedacht door Rudolph. 'Typisch Tilburgs: Een alledaags artikel waaraan uit praktische overwegingen een heel eigen vorm is gegeven. Ik ben dol op lekkere dikke hamburgers, maar als je die grilt, is of je korstje zwart of het centrum is nog niet gaar. Daar heb je bij de Tilburger geen last van.'
(voor 4 personen)

halve ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 cm gemberwortel (geraspt)
halve chilipeper, fijngesneden
500 gram gehakt (half om half)
1 eetlepel bruine basterdsuiker
5 eetlepels paneermeel
1 ei, losgeklopt
zout, peper, nootmuskaat
enkele druppels worchestersaus
saus:
4 eetlepels piccalilly
4 eetlepels zoete chilisaus
garnering:
4 sesambroodjes
ijsbergsla
2 tomaten
4 plakjes belegen kaas

Meng ingrediënten door elkaar. Maak er 4 ballen van, druk ze plat en maak in het middel een gat zo groot als een euro. Grill Tilburgers in ca, 10 minuten mooi bruin.

Saus: meng piccalilly en chilisaus door elkaar
Serveren: Snijd broodjes door en grill ze even, beleg met sla, tomaat en kaas, leg hierop de Tilburgers en doe er wat saus op. Smakelijk!