Stadsgids Bewaar

Thuiseten: een goudeerlijk soepje

Nicoline Smalbraak maakt pastasaus met pompoen. Foto Marc Driessen
Nicoline Smalbraak maakt pastasaus met pompoen. Foto Marc Driessen © UNKNOWN

Je kunt overal in de stad de sterren van de hemel eten, maar de meeste Amsterdammers koken gewoon thuis. Nienke Denekamp kijkt onder de deksels en in de keukenkastjes van Amsterdammers. In PS van de Week vindt u een uitgebreid verslag, hier de recepten.

Wie: Nicoline Smalbraak (26), student en bestuurslid youthfoodmovement.nl
Woont op de: Postjeskade
Gezinssamenstelling: alleenwonend
Gerecht: soep van pastinaak, salade met aardpeer en pastasaus van pompoen

Salade met aardpeer
Ingrediënten: 2 aardperen, handje winterpostelein, 1 stronk witlof, handje walnoten, parmezaanse kaas, citroen, truffelolie, peper en zout

Schil de aardperen en snijd ze in ragdunne plakjes. Meng in een slaschaal met de postelein, de witlofblaadjes en de walnoten. Maak aan met een dressing van citroen, olie, zout en peper. Bestrooi de salade met vlokken parmezaanse kaas.

Pastinaaksoep
Ingrediënten: 1 ui, 1 teen knoflook, 3 of 4 pastinaken, 1 bouillonblokje, peper, zout, yoghurt, 1 appel

Fruit de ui en bak de knoflook even mee. Voeg de geschilde en in blokken gesneden pastinaken en een bouillonblokje toe. Doe er water bij tot de groente net onder staat. Kook de groente gaar. Pureer de soep met een staafmixer. Maak op smaak met zout en peper. Garneer met een lepel yoghurt en kleine blokjes appel.

Pastasaus met pompoen
Ingrediënten: 1 ui, 1 part pompoen, scheut witte wijn, water, rozemarijn, peper en zout, pasta, parmezaanse kaas

Fruit de ui en voeg de geschilde en in stukken gesneden pompoen toe en een takje rozemarijn. Laat de pompoen met een scheut wijn en water zacht worden. Maak op smaak met peper en zout. Eet met gekookte pasta en parmezaanse kaas.

Wilt u ook in Thuiseten? Mail naar thuiseten@parool.nl
Foto Marc Driessen